設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: adechan17g

[顯示器] 想買部55吋3D電視

銀級玩家

笨柒SONIC 發表於 2012-11-28 23:59
謝謝. 收到了.

係啦. 想一得二. 但可惜人工唔爭氣, 雞碎咁多

師兄比較時要比較同級的機. 同價位的機畫質不會相差那麼大的.

以樂聲 55" 旗監機為例, LCD 定價是比 plasma 稍高的. 我係代理度睇實機, 部 plasma 唔夠 LCD (IPS) 黑. 都未同更黑的 VA LCD 比...

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

笨柒SONIC 發表於 2012-11-28 22:39
即係正中心都冇得換 ?

同埋乜野咭分期? 收唔收 CHARGE 呢 ?

咁我又冇問個sale正中有冇得換喎!
等我聽日再去問吓先。
用大新信用咭可分24期, 即 28800 / 24 = 每月HK$1200
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

笨柒SONIC 發表於 2012-11-28 22:47
一粒呢 D 野要幾錢呢 ?

我用緊冷凍美式頭尾插+車佬銀線+SINE "SAT - 3KV" 啦。
唔記得個插頭換唔換倒FUSE
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

見習玩家

adechan17g 發表於 2012-11-29 15:48
咁我又冇問個sale正中有冇得換喎!
等我聽日再去問吓先。
用大新信用咭可分24期, 即 28800 / 24 = 每月HK$ ...

可惜大新太冷門, 身邊冇人個朋友有.

見習玩家

miipp 發表於 2012-11-29 10:27
師兄比較時要比較同級的機. 同價位的機畫質不會相差那麼大的.

以樂聲 55" 旗監機為例, LCD 定價是比 pla ...

我見 LCD WT 系列都 2XXXX
雖然可能黑 D, 但整體都係偏光.
唯一可取係眼鏡平.

不過我見最頂級既 LCD 同 WT 都話自己有十個定"口刺"吧, 跌一級即刻得番兩個.
出黎既效果係咪爭咁遠呢 ?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

LCD 只有local dimming技術既機先能同Plasma比,大舖D demo碟係得個光同色多,大家試下帶隻Batman或亞凡達去睇就知道分別係邊度。
TV:Pioneer KRP-500A
Player:Oppo BDP-83
AV Receiver:Yamaha RX-A2010
Speaker:Tekton Design Lore
Sub: SV Sound PC12-NSD
SET: LM Mini 218
Spk cable: BJC 5

銀級玩家

笨柒SONIC 發表於 2012-12-1 13:23
我見 LCD WT 系列都 2XXXX
雖然可能黑 D, 但整體都係偏光.
唯一可取係眼鏡平.

等我解釋下啦.

一個顯示器最重要的參數就係原生對比度. 對比度 = 全白區域亮度 / 全黑區域亮度, 即係兩者光度的相差倍數.

一部 LCD 在常用的光度範圍, 對比度大概都係一個恒數, 即係較得畫面越光, 全黑時的漏光都會越多.
e.g. 對比度 = ~2000 = ~200nit / 0.1nit = ~500nit / 0.25nit

鋪頭 LCD 一般都會 set 到光光地 (即係黑面區域會無咁黑), 但係咁都比 plasma 黑的話, 咁部 plasma 都幾不濟 (對比度唔夠高)

> 雖然可能黑 D, 但整體都係偏光
如果有個咁的 TV, 對比度會好高, 係好事來. 要較返整體偏暗返好簡單 (menu 度較光度), 較完後黑色會重點添.
但係相反,

銀級玩家

tinghai 發表於 2012-12-1 15:56
LCD 只有local dimming技術既機先能同Plasma比,大舖D demo碟係得個光同色多,大家試下帶隻Batman或亞凡達 ...

不一定.

做 local dimming 要睇區數. 如果 panel 掂, 用 edge LED 亦可以好靚.

呢期成日睇電視, 最有印像係樂聲 WT50 (edge LED, 16 區 diming), 估唔到 IPS 而家都可以做得咁好, 畫面 sharp 之餘又夠黑, 唔會比 Sony HX 差 (甚至好過都話唔定, 無鋪頭擺埋一齊, 比唔到), 好些情況重好過旁邊部 VT50

應該用左日廠新款 IPS-A panel 吧, 以前睇 LG d IPS panel 只覺得麻麻

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

miipp 發表於 2012-12-1 22:26
不一定.

做 local dimming 要睇區數. 如果 panel 掂, 用 edge LED 亦可以好靚.

好些情況重好過旁邊部 VT50 <--- show room 又倒自己米呀。

銀級玩家

plnl88 發表於 2012-12-1 22:33
好些情況重好過旁邊部 VT50

好的機係要讚下. WT50 畫面乾淨好 sharp 又夠黑. 幾個地方見到 WT50 都覺得幾好, 成個電視 LCD wall 最搶眼係 WT50.

55" amazon usd 2.3k, 係唔知點解大陸同香港都好貴. 松下好唔重視中港市場, 今年盤數攪成咁空穴來風啊