設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hangyodan

[請教] 有無網友用緊DENON 4308 配OPPO 103 睇3D? 有問題求高人指教..

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

mantam121 發表於 2012-11-24 19:05
你部TV係吾係有ARC功能.你試下吾要Amp去TV果條HDMI,睇下有冇改變.

Thanks mantam121 兄,今晚返去試下抆咗條線試下,BTW, 請問ARC 是甚麼來的?  Thanks

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hangyodan 發表於 2012-11-24 19:08
Thanks mantam121 兄,今晚返去試下抆咗條線試下,BTW, 請問ARC 是甚麼來的?  Thanks ...

Audio return channel (ARC)音頻回授的功能. ,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

未用103前用乜player?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

mantam121 發表於 2012-11-24 19:20
Audio return channel (ARC)音頻回授的功能. ,

Hi, 剛把由Denon4308 連接到TV 的Hdmi線抆走,終於出到聲了,真的十分感激mantam121兄你的指教,不過個人覺得很麻煩,每次要睇3D都要抆走條線,唔知日後可否由update firmware 來解決呢個問題呢?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

hit87761 發表於 2012-11-24 22:02
未用103前用乜player?

Hi hit87761, 之前用緊Pioneer 05FD 睇2D,3D就只係用PS3 經光纖到4308出聲,但實在接受唔到D聲效,所以一直都好想換機,當認識oppo 呢個牌子時部93已經出了一段時間,故一直忍手等後繼機推出...點知第一次用就預到問題要解決,好在得到樓上位師兄指導,不過長遠都可能要換Amp... 睇緊Denon 4520, 但評價好像不太好。
另外,想問下師兄你部HW30ES 3D 投影效果ok嗎?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hangyodan 發表於 2012-11-25 01:51
Hi, 剛把由Denon4308 連接到TV 的Hdmi線抆走,終於出到聲了,真的十分感激mantam121兄你的指教,不過個人 ...

吾洗客氣,你可以睇下TV個setting裏面有冇得off左個arc功能

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

mantam121 發表於 2012-11-25 02:16
吾洗客氣,你可以睇下TV個setting裏面有冇得off左個arc功能

Thanks again!! 會再試下~~ .Good Night~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

hangyodan 發表於 2012-11-25 02:04
Hi hit87761, 之前用緊Pioneer 05FD 睇2D,3D就只係用PS3 經光纖到4308出聲,但實在接受唔到D聲效,所以 ...

我用緊部pppo93,一直都ok,都係經4308出,而我最近都訂咗103,要12月頭先派貨,你出呢個post出嚟,攪到我都有少少擔心呢!另30ES,3D尚算滿意,字幕間中都有重影現象,不過又唔係全部碟都係咁!
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

黑鑽玩家

hangyodan 發表於 2012-11-25 01:51
Hi, 剛把由Denon4308 連接到TV 的Hdmi線抆走,終於出到聲了,真的十分感激mantam121兄你的指教,不過個人 ...

通常TV上面行ARC會指定邊個HDMI, 唔會個個HDMI都行到ARC, 所以查一查TV 手冊,知道係邊個HDMI 位後,就可以轉個另一個位試試,變相disable 佐個ARC.

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

hit87761 發表於 2012-11-25 08:51
我用緊部pppo93,一直都ok,都係經4308出,而我最近都訂咗103,要12月頭先派貨,你出呢個post出嚟,攪到我 ...

Thanks, 到時請你攞機後試試會否有同一問題, 不過剛才係OPPO 討論專區有位師兄俾o左條LINK 我, http://www.oppobd.com/support.php?tab_id=1   有個新的update 可能可以解決到我個問題, 但因為我前日經103 check  update 都無呢個FIRMWARE 可以update..  所以唔敢試住...