設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] CHORD COMPANY CABLE (開箱) (分享) (多字多圖)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由於有少許分析 篇幅好長
請見諒

唔想睇哂既CHING就睇圖吧 ....... {:9_425:}

小弟都係第一次上網買線
所以挑既對象係信譽幾好既未來網
而揀既係REVIEW同CHING分享都唔錯既CHORD COMPANY (同做器材的不是同一廠)

小弟做了功課有以下結論(截止至2012年11月):
1. 未來網只要寄去EU以外既國家都有20% VAT OFF
2. 未來網可以用HKD計算
3. CHORD CABLE(下略) 扣稅後 比香港便宜
4. MAKE IN UK
5. 評價不錯 最低班的有CHING指厚潤 高班小小的取向各有偏差
6. 有CHING係未來網訂CHORD 後有回覆不寄香港

所以 小弟多番考慮後 決定訂購
但問題來了
第6點是否有問題?

經EMAIL查詢後
該店回覆馬交並沒有DEALER.... 所以可以寄
由此推測 是否代理有比壓力就只能推測了

經過考慮實際需要後
本人共訂了以下物品 (以下價格係20% VAT OFF後價格) (訂的時候 未來網收緊1:12,如£150=HKD1800)
1 x        Chord Codac Silver Plus Digital Coaxial Audio Cable 1m NEW        £33.75
1 x        Chord Cadenza, 2 RCA to 2 RCA Audio Cable 1m NEW        £150.00
1 x        Chord CrimsonPlus, 2 RCA to 2 RCA Audio Cable 1m NEW        £33.75

由於體積問題 郵局不派件 (也好,安全)
未來網是以掛號小郵包方式寄出
今天小弟終於去了郵局取件
不過對線個木盒撞爛了少許..
不過好彩亦不嚴重
{:9_430:}

由於平價RCA是給太座CAS USB DAC-->mini hifi用的
所以小弟要負責煲完再交給她
{:9_413:}

目前只接駁了
平價RCA同平價同軸測試 (慢慢再感受兩個級數RCA差別更好玩)

測試器材:
SOURCE:
PHILIPS CD 950 (CDP)
QUAD D-LINK1 USB DAC (CAS)
ONKYO A5VL 內建DAC (AMP)

AMP:
ONKYO A5VL 兩聲道D類

SPK:
NEAT MOTIVE 3

首先第一件事就係試RCA 訊號線
比較線材係
1. Wireworld luna6 2m (約400元) (已run約一年)
2. Chord CrimsonPlus 1m (連運費440元) (全新)
(USB DAC-->AMP)

只有兩個字:秒殺.....
1. 之前同madison esi-1 比較 wireworld 已覺得濛 但相對厚聲 同平衡
2. Chord CrimsonPlus 一開聲 不論係清晰度、背景、細節、空間感、泛音都完全比luna6好  
    而且係非常明顯的..... 我唔敢講幾多
    但一聽已知luna6 之前既聲唔只係厚 仲有d濛 不過低音會比CHORD多少少 (我唔敢講得太絕, 而且CHORD未煲過)
    而chord呢條全銅線 仲保持有一定厚度同感情
{:9_408:}

第二件事就係
CD950 唔肯定係老化定係唔唔上AMP同喇叭既步伐
明顯「吃掉」了高低頻延伸
亦冇氣冇力
只剩下柔情似水
但我CD收藏以古典鋼琴為主
你可以想像個結果有幾可怕
{:9_438:}

OK
我部ONKYO A5VL有24/192 DAC
外國評價都好好
第二件事就係試用Chord 同軸線入DAC

唔需要講= = 簡直係好似變身咁
D高低頻出番哂呢 力感亦有明顯改善....
分析力同細節亦出番呢

所以結論係非常滿意
較高班既Chord cadenza 要遲d煲開後再出review了
感謝收看

經過上一役 CABLE 唔夾聲之後
小弟又在太座問了三次以上今次會唔會唔夾聲
睇呢應該都可以唔駛比人踢出家門.....{:9_430:}

去圖!

DSC01761 (1).JPG

DSC01761 (2).JPG

DSC01761 (3).JPG

評分

參與人數 9威望 +82 收起 理由
jason1969 + 10
qk8082900 + 10
iwcpaul + 9
leo25 + 10
KENXYZ + 10 用家心得.呢期C兄做左線聖
Scientist + 3 精彩Report
jackt + 10 用家心得
Tomy + 10
chhanthony + 10

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

1萬

白鑽玩家

Good review.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

精彩報告               

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
好詳盡報告!!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好有心機既分享

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

呢個post話比我地知買嘢一定要做功課,如果唔係好容易買錯嘢,最容易買錯就係買線,好在依家網上有啲好似post76嘅平臺,用家至可以走少好多寃枉路。

進階玩家

我之前都係用CrimsonPlus,好抵玩!
Questions of science, Science and progress.
KEF R300,YAMAHA AS2000,MARANTZ SAKI Lite,STELLO DA100s,LOGITECH SBT,ONKYO 809

星級玩家

等你cadenza煲熟後報告
快D换走埋CD950啦