設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

使用Spyder3後Plasma調校畫面的改進分享

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

經過花了幾天的學習同研究,
終於成功把自己的plasma校正成為6500k色溫和gamma2.2
但在709色域上就花了不少時間也校不到完美水平
可能是pioneer的PDP黃色表現比較弱
令到R紅和B藍受它影響不能再進一步廣大其色彩重現,
不過經校正後,現在畫質真是有不錯的提升改進,
最明顯地方的是暗部描寫比之前好得多了,
而且色彩強度十分正確,色與色之間也很準確,
播了幾隻BD後覺得花了這些時間去校機是值得的。

以下有一些數據圖片和校正前與後帶來的分別。

校正前

校正後

校正前

校正後

評分

參與人數 3威望 +10 收起 理由
avmilk + 2
Kelvin + 2 good
wil-wil + 6 Thanks your information!

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

又激我 ,
激到咁開心 .

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又激我 ,
激到咁開心 .
HP2210 發表於 2009-6-8 15:52

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

較完之後好似光左咁多既 ?

1萬

鉑金玩家

較完之後好似光左咁多既 ?
里奧 發表於 2009-6-8 15:56

係暗部細節出多左
未校之前黑色好痴底
色溫高而且有點偏色
now個灰階準確返所以個層次細緻出返黎
睇頭D夜間飛車時仲明顯

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係咪校完一次, 就唔洗用架啦, 咁咪好浪費, 不過唔怕, 我遲下買電視, 等我幫你用下佢, 心心兄!!

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

鐵心心兄有無上門較機服務呀...實大把人排隊  
口爆專家 PowerJan

1萬

鉑金玩家

鐵心心兄有無上門較機服務呀...實大把人排隊  
qq1122yq 發表於 2009-6-8 16:01

其實校一次好花時間
而且對住一D 自己唔熟的TV
而且部TV要有色彩管理E個功能先得

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

係咪校完一次, 就唔洗用架啦, 咁咪好浪費, 不過唔怕, 我遲下買電視, 等我幫你用下佢, 心心兄!!
ewartuen 發表於 2009-6-8 16:01

一個月再CAL一次,換線/AMP/BDP都要再校過...

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

其實隻 SPYDER 3 難唔難用 , 係咪跟住佢隻碟教咁SET 就一定較正得岩數值 ?! 因為睇你地貼D數據圖唔係好睇得明 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7