設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: LineageII

[電源線] 買人聲厚潤 RCA 線 (第7頁已入手)

星級玩家

tvkeung 發表於 2013-1-1 05:40
If you want "高頻再多番 DD , 音場再闊 DD , 人聲再厚番 DD , 力水再大 DD", try a pair of Audio Note  ...

audionote Lexus 96 stand 比 audioquest 有更多高頻 ?
依家小弟條 Lexus RCA 真係有 D 蒙 , 兩條線唔同特性 ?

星級玩家

LineageII 發表於 2013-1-1 01:22
謝謝 KING sir , chaps211 , KENXYZ , sam12345 ching 加分 !

LineageII師兄;
真係好用心係组合上調聲

認同每逢组合有新器材加入.舊線材通常未必岩用
我有時都用較好同粗d黑雞線評估新器材特性.取其中性
因為當時換左線材都找不到我想要求的聲音

EncoreII同Lexus我都有同場比試過.音色取向不同
大致C兄你所說差不多.我覺得Lexus音質較優.適合平衡快聲组合

情况同你一樣;
10至11月我新買了Oyaide Tunami+MTB-6拖板給訊源用
AV組合無問題有改善.但Hi Fi组合出來效果音色好厚好暖
結像太前.樂器body同人聲口形大左.分析力都差了....接受吾到!
Run左一個月都無乜起色.計劃AQ cv8、Lexus是但叮走一件.
最後係二手區購入MIT喇叭線取替cv8.甘就吾見多2千餘

我覺得買了新玩具未必即時甘岩融入自己组合上
吾買都買左.不如花多時間.耐心.經驗去調聲發掘新器材潛力
由其是手頭上有多餘線材調動.更加即時得心應手.吾駛買新線段Q估
事關線材無得試音.買左番黎Run一段時間吾夾聲就此作罷

星級玩家

KENXYZ 發表於 2013-1-2 02:10
LineageII師兄;
真係好用心係组合上調聲  

小弟依家都有類似 ching 之前既情況 , 小弟考慮換走條 EF2.6 .

星級玩家

LineageII 發表於 2013-1-3 02:31
小弟依家都有類似 ching 之前既情況 , 小弟考慮換走條 EF2.6 .

我又覺得2.6有力水可以留用
用Tunami做拖板線我都無投訴
如果樣樣想要多d
換來换去只會得一但又失一
我地玩d器材.件件幾千蚊
調教得太厚潤只會失去分析力
Lexus.Midnight同2.6都係厚聲底

星級玩家

KENXYZ 發表於 2013-1-3 11:41
我又覺得2.6有力水可以留用
用Tunami做拖板線我都無投訴
如果樣樣想要多d

KENXYZ ching , 可能 CREEK EVO 人聲前 , 人聲厚就遮左 D 音樂 ,
所以聽落唔夠闊 , 冇左 d 高音 . 因為插番以前既 DENON , DENON 仲要蒙 D ,
但人聲較後 , 所以唔多覺高音太暗既問題 .

不過小弟會 enjoy 多一排 , 先諗下換唔換 cd player ,
謝謝 KENXYZ ching !