設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 小小分享 Golden sound TM2500

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我知好多CHING都係想知Golden sound 釘既效果
多於成個過程
所以講左重點先
有興趣既ching之後先再睇下面d分享吧

對比d cheap cheap凳腳用防滑墊
golden sound 明顯地令原本較模糊既低頻收左同埋清晰左
個人覺得兩百蚊一套 (三粒)
效果唔係驚天動地
但已有我想要既效果(清晰、收少許低頻)
不過佢既造工比我想像中差少少
佢係好滑既表面 但係亦有少少唔平
不過用得就算啦!!!!

以下先係成個經歷.. 唔想睇既ching直接飛過吧!!!

有睇到之前分享既ching
應該知道小弟上月買了一對NEAT MOTIVE3喇叭
非常感謝HOHOHO同TOMY兄兩位係平價分享POST既無私分享
令小弟有藉口過大海
一圓換喇叭既願望

之前買左喇叭一直都未有墊材
買喇叭時亦有考慮買入BBC 有得調高低的釘墊組

但金屬釘怕高音
雖然小弟幾鍾意高音延伸
但係亦怕尖
所以冇一開波就買釘

加上未能使用腳架
而只係放在桌上
離後牆亦近(大概只有12CM)
所以在喇叭側偏中位置
放了每邊4塊高密度棉吸吸音 (買時叫店員切左一大塊比我番去慢慢玩)
防止太多低音反射 亦防止電腦螢幕亂射

由於冇釘又唔想直接放係桌上
一開始只用平時凳腳防滑膠墊倒貼在桌上

理所當然地
發現低音有D模糊
不過也不急
又未去到不能忍受

搵左一段時間
原本意屬係山本黑檀
但從日本寄來 賣價平很多很多 但代購費同郵費都可能最少要三百

由於馬交實在冇咩平野揀...

最後揀左由台灣寄來GOLDEN SOUND
雖然目前AMP未能發揮喇叭既低頻
而Cardas twinlink 亦食左一部分
GOLDEN SOUND亦幫手收左D
令成套系統係一個咁有限既擺位上都唔怕BOOM

暫時可以ENJOY 聽歌了
下年再考慮CDP既問題....
唔係會比太座踢出家門

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
Tomy + 10
leo25 + 10

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好分享

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有改善就好

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟都有用緊一套4000係中置到, 不過我係兩上一下, 效果唔錯

星級玩家

平有平玩
有改善就ok
就算放D野系部機頂都有聲音改變

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好好既平價分享

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

比個like        

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝兩位ching加分

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章