設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Blu-Ray 影碟唔同版本唔同質素 (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載自蘋果日報網上版
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090606&sec_id=4104&subsec_id=11869&art_id=12846888&cat_id=11085919

蘋果 AV 藍一向支持正版,上次踢爆內地啲 blu-ray 老翻價錢又貴又唔掂。但唔講唔知,原來就算係同一齣電影嘅正版 blu-ray 影碟,唔同地區嘅版本,質素都有高低分野。照計家呢個數碼年代,又唔係模擬制式,啲 blu-ray 影碟都係用同一個母碟製作,數碼訊號應該唔會有損失,咁點解唔同版本,啲影碟質素會有分別?

美版質素最平均
亞洲高清協會會長 Alan 話,理論上質素應該唔會有分別,但實際上唔同地方製作嘅版本,質素又真係有唔同。原則上美版 blu-ray 影碟嘅質素最平均,比起亞洲地區又真係靚啲。

Alan 解釋,家巿場嘅電影大部份係美國片,故當地 blu-ray 影碟嘅製作水準好高,「美版特色係電影菲林味道好強,顏色豐富,變化多端,同埋好有層次感,部份碟仲做埋中文字幕㖭。」 Alan 話,因為按唔同國家地區需要,會將套片嘅母帶拎去其他地區做 encoding(編碼程序),加入字幕同花絮。

Alan 話,套片再 encoding 會涉及人為問題,製作人員會有個人風格,鍾意調校吓畫面嘅光暗咁,最重要係亞洲地區會追求將畫面有咁 sharp 做到咁 sharp,咁樣少咗啲電影味道。」講起日本, Alan話製作喺亞洲區都唔差,偶然間有啲日版碟會做得靚過美版,但唔係咁多。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

咁咪要買多D美版(要有中文字幕)   

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

轉載自蘋果日報網上版
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;cat_id=11085919

蘋果 AV 藍一向支持正版,上次踢爆內地啲 blu- ...
wil-wil 發表於 2009-6-6 05:30

啲汁數原來係俾人做咗手腳既..

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sharp d 咪好囉 ....set 套靚機都係想係屋企睇戲有現場感....冇乜唔妥

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

幫水貨佬買廣告???