設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Dx100 Mod 簡單聽感

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟就聾耳陳既傳人黎既!而且小弟就係極度亢奮下打出黎既!如果師兄們有唔滿意勿插!以下用詞你可能會覺得我好誇張!但我照我耳仔聽到既打出黎的!

Dx100被喻為地上最強都有一段日子啦!
佢配置係點,各位發燒友都好清楚啦!佢9018既解碼chip係佢最大賣點!

另一樣最殺食既相信就係佢一部過帶黎既方便啦!
佢代替到其他Player+amp呢個選擇令到好多師兄都會買呢部超過半萬既器材!
相信有呢部野既師兄都好清楚佢既聲架啦!但未聽過既唔緊要!

我俾個幻想大家!................幻想緊我俾幅美女既圖畫你?
正正相反!佢係一個彪形大漢!結實既肌肉但又唔係有好明顯既線條!未太懂溫柔既男人!
係........我一開始都有啲失望!?佢大大推力加上比較粗聲,低頻有小小肥腫又唔爽快,高頻頂住頂住上唔到既又唔通透!!呢種聲音有小小唔滿意啦!但其他都唔錯既
粗獷既聲音加上上唔到高音!

心諗,呢隻野雖然方便,但都不乏進步既空間!
就係一次機緣巧合下見到有師父改Dx100,見佢改既方法唔係改個突哂出黎既頭咁核突就算咼!都變得好期待!

咁師父就約左我某一日去試下佢部demo機先!佢話可以試岩先改咼!
佢重提我記住帶自己聽開既歌入落sd card到!話咁樣先試得最真咼!重有自己用開既耳機!同埋自己部Dx100!咁就萬無一失啦!
去到吸毒既地方!師父二話不說抽出神器!我就聽左三首自己平時聽開既歌............大叫一聲!Shit !我部機就咁要放低俾師父做手術啦!

=================我係分隔線==============================

等左兩三個禮拜!師父打黎話手術好成功!佢變左身啦!

好啦.....我吹左咁多水呃你入黎睇 又唔會無新機既聽感既:P
我用既器材有Ts433 Dx100 mod
Phone out直出!
好!講一講試既歌先!(就係果日試既歌

(1)Kimiko Itoh Follow me
(2)趙鵬 外婆的澎湖灣
(3)Battlefield 2 – London Philharmonic Orchestra

(1)呢首Follow Me 係試女聲!佢唱得好high架!越唱就越高!好易試出部機個高頻上唔上到!
未改時聽就聽得唔太開心!上到?上唔到!而且唔通透得黎又帶點蒙!
真係聽到一頭霧水!而呢首歌可試埋個音場既!佢有個定音鼓係右手邊既!但就偏左中間!個音場窄左小小既!
.....................改完再聽返呢首歌又有唔同左睇法!我以前會係以為係佢錄音唔好搞到佢人聲咁鬼蒙!
但依家係清徹明亮!好有清泉既感覺!一開聲俾到咁大分別我已經好開心!再聽返佢叫Follow Me既時候.........佢上到呀T•T。 我好感動呀!
佢一上......我差啲跟住佢一齊Follow me〜〜果種高頻係上得盡又唔標!好舒服!而且佢重好滑好柔順!有一種聽完全身都酥軟既感覺!
再聽返個定音鼓!咦?食神歸位?!佢去返佢所屬既右手邊!即係話佢既音場係闊左兩個碼以上!開揚左好多!
個鼓既下潛度用copper聽既話真係一絕!佢每打一下!又潛又彈!爽快左好多!可惜我今次主力係Ts433!佢有下潛既...
但唔深而且唔會彈....反應唔夠快!咁你講到佢無缺點咩?

又唔係咼!佢個低頻其實應該再潛多啲好!差小小到位!但部機去到咁已經好叻!始終係Phone out

(2)聽下呢首趙鵬先!呢首外婆的澎湖灣係試男聲同鼓既!有聽過都知趙生超厚聲!重低頻!加埋佢個鼓聲!

試低頻既佳歌!未改前聽佢可能會幾有感覺架!蒙蒙地加上佢低沉既聲音就好似好有韻味!但啲鼓聲就唔得潛同聚焦!
但佢返黎之後,把聲唔同左,無左蒙!得黎既係還原度高既聲音!佢既歌聲周圍再無雜音!係好透徹既聲音!
但又不失雄厚咼!好野!個鼓就潛深左!包圍感好左好多!而且好震撼!

(3)去到最後一首啦!師兄們可能會奇怪點解無,提及過分析力呢?!好戲在後頭!

呢首係管弦樂團作品,有弦樂群,有銅管既,有敲擊樂既!你部機或者耳機分析力唔好既立刻摺埋!
咁部機未改前分析力亦已不錯!對付小品無問題!R&B已經吃力,去到呢啲大澎野!即刻會亂!但當時我覺得phone out有咁算唔錯啦!點知返黎後!
佢真係滿足到我咼!啲野分開哂!有層次咁演奏出黎!定位準確!係未試過phone out都俾到咁既聲音!

後記:說實的......我點都估唔到原來phone out都可以出到如此準確同高低頻伸延咁好既聲音!但聽感呢家野好個人既!我聽既同又會唔同!都係耳聽為實啦!而任何mod機資料你可以自己搵下!

我聽感就到呢度啦,小弟就聾聾地既,如有錯,請見諒,
多謝收看

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
jefflau + 6 唔錯既分享!

查看全部評分

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

咁長都叫簡單

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄請問去邊度改可pm我嗎

進階玩家

看見此POST,睇黎師兄已經袋番$500

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

PM埋我呀

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

收番$500啦?!?!?!
恭喜曬!!!

進階玩家

關人隱士

有無咁誇張呀,我就唔怕毒既,反正我都唔係咁滿意呢舊磚頭,
麻煩 ching pm 埋我.
audio-gd Fun marantz cdp 5003 audiolab 8000Q  P3-DIY P4 PB 2
fuze imod DX 100
HA 3 Head Amp
TPC UE 10 W3  11pro K702 pro 900 HD25-i Q 701

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,請pm埋我

新仔玩家

C兄,可以PM給我嗎?謝謝