設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MEJI

[隨身耳擴] 初試朋友的耳擴

新仔玩家

KingJ 發表於 2012-11-19 13:29
次次問野, 就次次都話答左就塞錢入人地袋
全部野都係不傳之秘咁, 難怪新手會盲目去相信一d野

因為都係理論only.

就好似一群TOYATA 用家, 成日去講法拉利有幾勁, 又嘈, 又唔洗咁大馬力, 改野又貴。 買O個個傻, 改法拉利既就仲傻。 

你問佢傻係邊, 佢就答你心照啦, 自己搵下啦。 ETC。。。。

根本尼群TOYOTA人, 永遠都冇試過快車既滋味, 只有挑釁, 挑剔別人, 以令自己心理崆好過。。。。

申利 : 我是toyota 用家, 哈哈

新仔玩家

nofakeplease 發表於 2012-11-19 13:30
扮高手最明顯特徵就係-你睇下,邊間大公司都係咁出啦…明眼人一睇就知,此機不同彼機啦,人地full circu ...

哈哈,唔洗葡萄住。。。 

師兄, 你有冇800先 ?  冇我可以借你聽, 唔洗咁激動。。。不打不相認, 傾過既都係朋友。

仲有, 你亂左啦, 而家冇人mod HD800, 你放鬆D, 有事慢慢講。如果800令你不安, 不如我地講返 600 丫, 好冇 ?

新仔玩家

iannnw 發表於 2012-11-19 13:33
因為都係理論only.

就好似一群TOYATA 用家, 成日去講法拉利有幾勁, 又嘈, 又唔洗咁大馬力 ...

我覺得佢之所以會引起反感,係因為有人將法拉利副enginee 搬入toyota,然後周圍同人講架toyota快過原裝法拉利掛。

新仔玩家

iannnw 發表於 2012-11-19 13:37
哈哈,唔洗葡萄住。。。 

師兄, 你有冇800先 ?  冇我可以借你聽, 唔洗咁激動。。。不打不相認, ...

哦,我見有人乜機都要mod下,換粒電容飛條線,所以直覺地又以為唔mod唔好聽…乜原來一直講架原裝hd800好好聽架?咁做咩要加amp啊?但唔mod隻hd800又點玩BTL呢?不解中。即係我又理解為原廠hd800冇得玩btl所以唔好聽?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nofakeplease 發表於 2012-11-19 13:41
哦,我見有人乜機都要mod下,換粒電容飛條線,所以直覺地又以為唔mod唔好聽…乜原來一直講架原裝hd800好 ...

換線銀線,好左幾多,,,改粒幾粒電容,又好左百分之幾多,,,,,
吸返舊錫出黎焊返貴錫線上去.............
真係大有人在

但出面mod機,會改佢內部線路既人,又真係冇幾多個喎~~~
我唔會覺得大廠入面既工程師冇料到,唔知點做會再好d,,,
只會覺得每一年出好少少,,客人就會升級轉款,,廠方就搵多d錢

新仔玩家

nofakeplease 發表於 2012-11-19 13:41
哦,我見有人乜機都要mod下,換粒電容飛條線,所以直覺地又以為唔mod唔好聽…乜原來一直講架原裝hd800好 ...

又係O個句, 你有冇HD800先 ?

如果你唔係好似我咁一日聽返2-3個鐘, 就點同你吹尼 ?

HD800 好唔好聲就見人見置。 拿, 唔好咁大聲丫, 秘密黎, 見係你先同你講, 800要行平衡, 換線就OK! 唔洗MOD機。又係中, 樓主講部DIY AMP係平衡入, 平衡出。。。 又改咩尼 ?

我D朋友換左線, 我試過, 係唔同。 仲有耳仔我既, 我話好聲, 你係尼到打字同我講唔好聲, 咁, 我信你打既字丫, 定信我自己對耳仔好尼? 真係令人迷思。。。。。

其實音樂世界, 好得意, 好難講/寫出我聽到既係咩聲。 我信聽者為實。。

仲有, 回應返之前個師兄咩咩二手既言論。 hm..hm... 拿, 即係咁, 我自己既野好少放二手,好煩, 同埋耳機咁personnel 既野, 我就唔會買二手, 對我黎講, 冇錢, 就儲下先。 覺得唔值就唔買。。。。 我永遠唔會笑同羨慕法拉利用家既 o.O

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

KingJ 發表於 2012-11-19 11:20
係量產就好啦, 設計lee套野個師兄已經話唔會再印第二次板啦......

以我所知,做個菲林出來再絲印線路板的,咁個菲林隨時都可量產啦,而且一次最少做四件,即是可做四套,有冇估錯啦,
好少DIY線路板連白油都做埋。

新仔玩家

YYSKY 發表於 2012-11-19 21:32
以我所知,做個菲林出來再絲印線路板的,咁個菲林隨時都可量產啦,而且一次最少做四件,即是可做四套,有 ...

設計者唔係普通人,哈哈,套件生產出了10件, 我拿過d3sign 圖比poly prof eric cheng 睇,佢都話傻既

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

iannnw 發表於 2012-11-19 21:50
設計者唔係普通人,哈哈,套件生產出了10件, 我拿過d3sign 圖比poly prof eric cheng 睇,佢都話傻既 ...

一睇就知佢唔係地球人來,做十套…你做佢老友真有福。

新仔玩家

YYSKY 發表於 2012-11-19 22:00
一睇就知佢唔係地球人來,做十套…你做佢老友真有福。

其實擁有300 ohm 耳機既人都知, 要搵一部合水心既耳擴好難。 我買左800後, 都同一D 800擁有者傾過, 佢地屋企有成百萬既音響, 就係推唔靚對800。 大家都試左好耐, 由300蚊既膽仔試到5萬蚊既石AMP

後來同朋友傾下, 佢聽完之後個DIY小宇宙在爆炸, 冇再講尼個話題之後四個月, 有一日, 佢同我地講DESIGN好啦, 我地問咩, 佢就講DESIGN左部AMP推300OHM耳機。。。 哈哈,你都知啦, 街到有既, 有音場, 就冇力水, 夠力水既就冇details.....

人地咁有心design and build 一部AMP出黎, 我就借借對耳機有幾困難尼, 為左佢, 我地仲買DAC, 買PALYER,同埋又搵人試D10萬蚊既DAC, CDP 咁。 都係想搞好佢, 等自己耳仔好過D 。

朋友將個design 連圖出去中國既DIY網, 有人都未聽聲就問幾錢。 只不過, 我估唔到香港人咁心胸窄, 睇下圖就話人地尼樣錯, O個樣唔岩! 大佬, 七百幾件零件, 十層板, 你做到先去笑人啦。 我話既, 我出所有料, 你整到有聲, 我送全套連CNC殼比你, 日後仲叫你聲大哥.