設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mantam121

[藍光播放機] OPPO BDP-103利用Network播放Bluray ISO (轉載)

鑽石玩家

squallho1 發表於 2012-11-9 16:56
其實很多BD Player也可以用這方式播放部分BD ISO,這不是Bug,只是利用Player的AVCHD支援罷了。
小弟在買BD ...

即係話93舊版Firmware支援播放Bluray ISO?

反而103播放好煩複?

請問各位場師兄,103畫質同音質勝過93好多嗎?

93現在咩價位?

銀級玩家

其實我覺得又係果句,想玩 ISO 就買 93 吧喇,
要買 103 黎玩 ISO,煩得黎仲要效果無保証.......

再者,比得呢個價而佢又好肯定無O左 ISO SUPPORT 的話,
其實市場上大把選擇,點解要選佢呢個半大陸版子?

感覺上 OPPO 今次咁做好似太睇得起自已在市場既定位....
DEVIALET EXPERT PRO 440 + NUCLEUS PLUS + ROON + ENTREQ + SYMPOSIUM + TIGLON + ATOHM GT1 HD + MARANTZ + NUFORCE + OPPO + DALI + ELIPSON + JL + SONY + OS

星級玩家

patrick12345 發表於 2012-11-9 23:26
要買 103 黎玩 ISO,煩得黎仲要效果無保証.......

唔關睇唔睇好事,事實上Oppo已經係國際品牌,佢要賣海外就唔可以唔理各大影片商。
cut iso,cinevia這些都是影片商的硬性要求,如果唔係既話班影片商玩野blacklist左你部機,全部新碟play唔到都唔好話唔麻煩。。。

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

patrick12345 發表於 2012-11-9 23:26
感覺上 OPPO 今次咁做好似太睇得起自已在市場既定位....

Oppo最大市場係北美, 唔係大陸或者香港. 唔會為咗少數要玩ISO嘅人而得罪BDA入面果班大佬.(Sony, Warner Bros.等等)

星級玩家

最愛睇戲,打機

76-FC 藍寶石勲章

雖然電腦百痴!但都助推!

銀級玩家

MSZ 發表於 2012-11-10 07:29
Oppo最大市場係北美, 唔係大陸或者香港. 唔會為咗少數要玩ISO嘅人而得罪BDA入面果班大佬.(Sony, Warner ...

我都認同 2 位 CHING 講既, OPPO 的確係要睇番片商面色,
但如果係咁, 以佢呢個牌子定價又會唔會高o左呢?

唔好以為只係香港/台灣/大陸先會 play iso / bdmv, 睇外國 forum 一樣大把人玩呢樣野。
小弟本身都用緊 93, 當初點解選佢?因為佢聲畫都出色, 仲加埋可以 play file / iso。
但如果佢以後既機減走了一個咁重要既賣點, 市場上即時有大把其他選擇。

DENON, CA 一樣聲畫出色, OPPO 定價同呢 D 國際大品牌一樣, 那我為何要選半個內地品牌 OPPO?
難度 OPPO 聲畫比 DENON / CA 更出色?  小弟就唔覺得了。
DEVIALET EXPERT PRO 440 + NUCLEUS PLUS + ROON + ENTREQ + SYMPOSIUM + TIGLON + ATOHM GT1 HD + MARANTZ + NUFORCE + OPPO + DALI + ELIPSON + JL + SONY + OS

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

patrick12345 發表於 2012-11-10 10:08
我都認同 2 位 CHING 講既, OPPO 的確係要睇番片商面色,
但如果係咁, 以佢呢個牌子定價又會唔會高o左呢 ...

我喺AVS Forum蒲嘅時間遠比76嘅時間多, 完全唔覺有你所講嘅"外國大把人玩ISO". 你睇吓有幾多玩家已經買咗103你就知. Oppo喺美國嘅另一賣點係一流嘅customer support, 其他大牌子就點都比唔上. 而且Oppo Digital喺美國都已經有8年歷史, 103已經係佢哋嘅第8部出品,(971, 980, 981, 983, 83, 93, 95) 唔似得香港咁, 啲人仲係以為Oppo係新牌子. 而CA對上幾部DVD/BD機(仲有Lexicon.)都係以Oppo為基礎, 由此可見Oppo嘅功力之高, 完全係值呢個價錢.

利申: 我冇買過Oppo, 不過親自玩過BDP-95. 見識過佢嘅實力.

黑鑽玩家

Oppo 打從創品牌之時,個定位一直都係BDP,  不過加埋可讀file (如Iso, BDMV ) 後, d 人就將佢當media player用,當用得media plaer耐就自不然同巿場不同嘅mp作比較。一比之下,就會話,部oppo咁貴,又無其他幾百舊水個部讀得咁好,唔抵買喎。大佬,人地一直係sell 緊BDP, 講緊詎所謂把炮嘅畫音質數。係d人自己將個定位硬擺落oppo到,然後再話佢唔掂...   

利申: 從未用過oppo或任何Ching 講嘅中高階BDP.  只係鍾意d新嘢,搞搞新意思。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
MSZ + 10 絕對認同

查看全部評分