設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[影音配件] 晒晒你的膽物品

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

kevin2007 發表於 2013-1-26 21:31
76隱形富貴富二代堅sir浦頭鳥.......呵呵呵呵

點富都唔及你啦!我玩前置細膽點及你玩後級大膽富貴呀!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

星級玩家

KING 發表於 2013-1-26 21:33
點富都唔及你啦!我玩前置細膽點及你玩後級大膽富貴呀!

我ed人係名附其實的樹皮族至真................
不過45膽d聲真係好堅....直頭係驚你吾死嗰隻~~嗰種煙煙un un的感覺好難形容!!有無興趣o黎試吓ar ?? ada ching真係無介紹錯 ~~下一步會試埋80膽做整流膽!!
CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kevin2007 發表於 2013-1-26 21:31
76隱形富貴富二代堅sir浦頭鳥.......呵呵呵呵

kevin兄你錯喇, 其實堅sir係富一代, "笨"唔係富二代

星級玩家

續.....由2A3再踏進另一條不歸路....
在師傅處試完機後~~便和師傅出了旺角買CD~~買了兩隻由他介紹的CD回家~~一隻是胡琳的JAZZ THEM UP AQ 版(E隻CD我相信好多人聽過~~話說兩星期前在師傅處撞到了胡琳的唱片監制~~由他解釋和介紹了他的CD是如何認真制作及如何聆聽~~知道此碟已成絕版~~而坊間只剩下AQ版而他解釋了AQ版是沒有普通版的質素~~原因是AQ版是加入了味精~~而他遲點會重出一隻24K金的再版JAZZ THEM UP 而且會留番幾隻全不印刷碟面的簽名版給我們~~因為他發覺原來CD不加碟面印刷是最好聲音的~~~不過在未出這24K的制作前先買入這隻解吓毒引都好~~而且我亦可以當作係支持一吓一D咁認真制作的業者~~~第二隻是英文碟JHEENA LODWICK GREATEST~~~在同師傅分手後我便一支箭的回家~~唸住開始試膽~~~點知在巴士上竟然發覺遺留了一對45膽在師傅的工作室中~~~於是立即打電話比師傅~~好彩他肯回工作室把膽取回再給我~~否則今晚便寫不了報告

回到家後先用最原裝的大陸膽試吓推對45膽睇吓推吾推得起對D1, 一開機發覺原全無問題(即刻好開心WHATSAPP 朋友及師傅告知), 試聽了胡琳JAZZ THEM UP中數隻歌發覺中頻密度好高, 人聲勁滑, 而且低音都好足夠吓(比起在師傅處有更多的低音出到來, 但動態與定位都吾多足夠~~於是熄機再換上我的整流贍之寶GEC U52~~~動態即是回來了, 而且低音下潛得更深~~其中聽"頭髮亂了"那些非洲鼓的聲音更令到家中組口柜玻璃產生共鳴聲~~於是立即把玻璃拆卸下來繼續賞試~~整體效果都好滿意~~於是再換回喜萬年的6SN7A/W~~高音即時變得通透, 定位更準確無誤~~換過另一隻CD陳潔麗的LILY SING TERESA LIVE IN HONG KONG~~聽到了更多的細節~~如LILY在唱歌時背境的賓客聲音, 水晶酒杯的O亨杯聲音, 少許的賓客在細聲談話的聲音~~~~太多太多的細節都能夠聽得一覽無遺......開心地告知朋友及師傅後決定下星期LAW機去師傅處加電阻及選擇制~~而朋友亦會LAW出45膽之寶的CX245同UX345供我試機及選擇!!報告暫時完畢~~~~27-01-2013 00:05
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

到左呢個地步, 我又要介紹另一支膽給你...
45膽要配古董整流膽 ... RGN1064 Mesh Plate !
RGN 1064 配 45 or 71A 的通透度你係響美國膽度聽不到的.
附圖是小弟的 RNG 1054.
這支膽超級靚又超級平, 最大問題係膽座與其它美國膽不相容, diyer 就 OK, 但用家就唔鍾意.

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

ADA 發表於 2013-1-27 00:59
到左呢個地步, 我又要介紹另一支膽給你...
45膽要配古董整流膽 ... RGN1064 Mesh Plate !
RGN 1064 配 45 o ...

ADA CHING~~~~我對你切抵改觀了~~~因為你正一係毒王O黎! 等同向一D像我一樣的小朋友不停咁散播D毒品佢地去試, 令他們萬刧不覆.....不能回頭...... 你知吾知教唆他人吸毒係犯法O架!!

星級玩家

Tung Sol 6F8G圓屏重生記
話說兩星期前我e個新仔竟然第一次手粗腳粗咁弄壞了自己的一支愛管Tung Sol 6F8G圓屏, 經師傅證實由於管已入了空氣, 故可以宣佈它已正式死亡, 聽到後自己足足吾開心了一星期, 而且問了供貨給我的朋友是否能夠配回另一支~~可惜答覆是你的已經是最後的一對存貨, 不過會賞試幫我找找~~不過未必能找到。
又過了一星期奇蹟終於發生了, 原來我剛有另一位朋友從英國番了一批為數10對的Tung Sol 6F8G圓屏, 於是立即致電他~~他也很夠朋友的答應我了, 而且第日已經相約我取了我的一支回家和他的逐一作配對~~開頭一開始便配對到一支讀數完全的一支, 但後來才發覺大家的雲母片形狀不同~~(因Tung Sol 6F8G圓屏是有三種結構不同的雲母片形狀, 分別是我的圓形, 弧圓形及方形)好彩最後都配對到一對完全相同結構而讀數接近95%的配對管~~~所以在此提提各ching在把玩及放置自己的愛管切記小心小心~~因為好管真的是用一支少一支, 而且要配回一支結構與讀數匹配是有一定的難度的。

今朝訓醒便第一時間把Tung Sol 6F8G插入試推RCA UX45初步聽感發覺6F8G的聲音更甜更潤及有韻味為獨卻少了喜萬年6SN7A/W的高頻亮麗通透及丁點兒的貴麗感~~但卻更膽機聲及整體感覺良好, 可算是各有千秋各有味道與捧場。
之後換入意大利FIRVE 5Z3替代我的GEC U52~~一開機動態低頻,與定位即時少了一圈, 但換回來的卻是FIRVE 5Z3的最強優點~~便是中頻人聲更有密度及柔滑如無骨的感覺, 在聆聽陳潔麗的天與地~~LILY的聲音更覺順滑嬌美及有韻味非常的順耳討好, 低頻則剛剛好不多也不少。

今天的另一任務便是要試一試朋友借給我的英國古董軍用DIY RCA線~~據朋友說此線是從英國朋友寄來的完圈英國軍用線~~再配合一對好舊款的RCA頭~~而此RCA頭最大特色是可以讓全條的線芯插進RCA插頭的前端再在最前端點焊, 目的是要增加線與插頭的接觸面績及令到線與機身RCA插座的距離減少而增強效果~~而此線音色最注重的更是可以增強動態及定位來離補45膽的動態不夠~~得吾得我E刻答吾到大家~~等我認真聽清楚後再告知各位CHING啦!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ADA + 10 精彩Report

查看全部評分

星級玩家

kevin2007 發表於 2013-1-27 00:08
續.....由2A3再踏進另一條不歸路....
在師傅處試完機後~~便和師傅出了旺角買CD~~買了兩隻由他介紹的CD回家~ ...

其實師兄係用咩野喇叭?

星級玩家

zoneaudio 發表於 2013-1-27 14:14
其實師兄係用咩野喇叭?

ProAc D1

星級玩家

kevin2007 發表於 2013-1-27 14:24
ProAc D1

呢對真係無得頂呀,
ProAC只有買貴沒有買錯,
D1有座地既氣勢,正