設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[影音配件] 晒晒你的膽物品

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

ValveP師兄你啲膽多到飛起!
其實你有冇數過大約有幾多支?
我就大約有100支!

專業玩家

ADA 發表於 2016-4-6 23:52
ValveP師兄你啲膽多到飛起!
其實你有冇數過大約有幾多支?
我就大約有100支!

唔知,肯定過千,但唔知幾多千

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

valveP 發表於 2016-4-6 23:59
唔知,肯定過千,但唔知幾多千

實在太犀利啦!
我只有百多支有時都唔記晒我有咩存貨,師兄你有數千支其實記唔記得晒!

專業玩家

ADA 發表於 2016-4-7 07:41
實在太犀利啦!
我只有百多支有時都唔記晒我有咩存貨,師兄你有數千支其實記唔記得晒! ...

當然唔記得,通常我會留下部份我時常聽既膽,其餘就打包,話需如此,但仍留下好多放在發燒房到.
順帶一提,師兄常推介 cv181直代6SN7,照我所知這膽是不能直代的,除非Diy線路比佢用,否則用於6SN7機種上會否燒機?
還有的是我從不賣膽,由開始藏膽到現時為止,一隻都未賣過.

鑽石玩家

valveP 發表於 2016-4-7 08:18
當然唔記得,通常我會留下部份我時常聽既膽,其餘就打包,話需如此,但仍留下好多放在發燒房到.
順帶一提,師 ...

乜唔係直代嘅咩!
唔緊要,我一陣再check下。
到目前為止,我只賣出過3支膽!
一支5Z3,賣出原因係買錯!當時同賣家講明要吊燈絲的,但賣家寄咗支不是吊燈絲的比我,把幾火100蚊賣咗佢!
另外2支係RCA45,原因係等錢使!
之後到依家一支都未賣過。
唔知點解同D膽好似有感情咁!

題外話...
我賣出那對45買家居然同我講其中一支壞嘅!
咁我就回應佢:我原銀收番。
因為當時我的賣價實在比市場平,所以買家遲遲都唔退返畀我,最後買家email同我講,對45膽無事,聲音甜美!
我當時真係想收返對45唔賣的,真吹漲!

專業玩家

ADA 發表於 2016-4-7 09:07
乜唔係直代嘅咩!
唔緊要,我一陣再check下。
到目前為止,我只賣出過3支膽!

ECC32的燈絲電流比6sn7高出超過一半,自己做牛比佢用當然冇問題,而家的廠機隻牛剛好夠用,插隻ECC32代替引起燈絲電壓不足好大劑.自己喜歡既野當然對佢有感情啦,我打爛左好多靚膽,幾晚都失眠

專業玩家

Mullard ECC82 黑屏方環

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ADA + 10 + 10 多謝分享

查看全部評分

鑽石玩家

valveP 發表於 2016-4-7 09:25
ECC32的燈絲電流比6sn7高出超過一半,自己做牛比佢用當然冇問題,而家的廠機隻牛剛好夠用,插隻ECC32代替引 ...

謝謝師兄提醒。
我是DIY的,6.3V我通常都預大啲電流,所以應該無事。

專業玩家

Philips Copenhagen ECC82 密封屏D環.獨有全透明底部云母片
好多人以為是荷蘭造 Date code K6B Triangle 5

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ADA + 10 + 10 多謝分享

查看全部評分

鑽石玩家

valveP 發表於 2016-4-8 07:40
Philips Copenhagen ECC82 密封屏D環.獨有全透明底部云母片
好多人以為是荷蘭造 Date code K6B Triangle 5 ...

我都以為早期的 Philips 全部 made in Holland !!!
原來重有 made in England !!!
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。