設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jason1969

[喇叭線] 瑞典 SUPRA Cable

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

sclendan 發表於 2013-2-5 15:32
我先唔理佢好唔好聲, 我最近都買左廿尺supra classic 1.6俾front presence用(不過我條超幼唔夠前中置用既{: ...

声音如何?
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

jason1969 發表於 2013-3-17 13:39
声音如何?

Sorry! 下面88樓有更正!

小弟第一次玩front high, 又無試過其他線材, 而且有set了EQ, 不過覺得同原本5.1聲道都幾夾,(原本左中右用SFH-PX 10Th Double Run Bi-Wire, Surround用裝修佬牌金銀線),  唔會覺得兩個front high既聲"太凸出"或"唔覺有"既情況, 相信算係唔錯. front high 開同關, 經過多番唔同既碟試聽, 開左音場確實係高左(因為位置問題我front high無得拉闊), 關左細聽下就會實聲少少, 但個人覺得開既好處多於關. 另外相信front high如果可以拉闊裝音場應該會闊好多!

..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

講開又講, 之前扒文見有師兄問, 如果玩Y記玩埋dialogue lift, front high既EQ應該跟中置定係前置, 小弟試過兩樣做法都未如理想. 跟前置set, 對白lift高後front high喇叭立既"現形", 跟中置set, 正時既聲又"唔夠勁". 如果用EQ off都唔掂. 最後小弟選揀Front high既EQ, 有關人聲既freq就跟中置, 其如跟前置, 效果滿意! 咁set法, 對白lift高在無改變聲底既情況下升高了!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

gikifk 發表於 2013-3-17 11:58
玩7.1 D聲好嗎?校果如何?

師兄, 開左確係唔同!

進階玩家

請問駁好front high,點樣on/off呢兩隻喇叭比較5.1同7.1啊?拔線?

黃金玩家

sorchuchu 發表於 2013-3-18 22:55
請問駁好front high,點樣on/off呢兩隻喇叭比較5.1同7.1啊?拔線?

用remote係manual度set囉.....

進階玩家

sclendan 發表於 2013-3-19 01:31
用remote係manual度set囉.....

thanks.

黃金玩家

同埋上面我講錯左, 係開左DSP "3D"之後DSP立體左, 唔開3D就咁用DSP就實少少, 係同開唔開front high無關係既, 開左front high只會好d.

黃金玩家

sorchuchu 發表於 2013-3-19 01:33
thanks.

拔線? 老細你玩我咩... 哈哈!

進階玩家

For those brothers who are interested in Supra cables, please have a look at this overseas website.
Custom Cable

They provide services to custom-made the cables with connectors chosen by yourself.
Their prices should be cheaper than those in HK shops even including the shipping charges.

I would recommend Supra 3.4S.  C/P is extremely high!!!  I have tried them for my HiFi system and now replaced by Supra Sword.
But Supra 3.4S are still being used in my AV system (front speakers).
Supra 3.4S cables are very neutral with wide and deep sound stage.
CAS (Win 7 64 bit / Audiolense / JRiver)
NAD M51
MC2 MC1250
Harbeth Monitor 40
Atlas Opus Coaxial, Supra Sword Cables