設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Shure-SE535 Vs Shure-E5C VS UE-TR10PRO 的馬夫測試報告.

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Shure-SE535 Vs Shure-E5C VS UE-TR10PRO 的馬夫測試報告.

LO-FI手提機下的表現

Muse-The 2nd Law 內surival, Dire Straits - Money For Nothing
手提機上,535 的弱bass ,聽得沒勁,打鼓好似hi 下個鼓就算,不過引。10 pro 係手提機上發揮不錯,有底有高。。但沒中,有點浮,唔實淨。但電結他聲加好多分,好high!至於e5!嘩一聲,d打鼓力度狠勁,有回彈!聽rock 很開心,係音場唔夠闊,像耳邊唱歌,但超hyper!

STUDER D732 CD機下的表現
(因是專業用CD機,有小MON喇叭之餘仲有PHONE OUT STUDER 應該唔差掛)

Muse-The 2nd Law 內surival 是今次試聽歌最rock 的一首。

se535-比起在手提機時聽感比較好,有番小小bass,音場分析力都是現代的表現很好。但仍不夠刺激,但一直聽很舒服地就聽完整首歌。跟在手提機時表現。。。悶,斯文得滯,直情想即丟左去。但在cd 機下有amp 的情況下,有谷到小小bass 出番黎。但對比用喇叭聽。底音量仍跟正常有段距離。

e5 -嘩,一聽會跟住"un"的耳機,底音強勁,果然pop/rock 始祖王者。但就很埋身,很埋身,好似係你身邊打你咁,拳拳到肉。在手提機跟cd機出來的表現有點增長,但不算明顯,証明手提機都可發揮到不錯的水平

ue t10pro -在手提機下聽ROCK表現最好的,估唔到,係cd機一開聲,有d悶,可能是聽完e5 ,刺激完再接住聽10 pro,有點失落.而且bass 量聽同一首歌,在手提機跟cd 機下表現沒加強,明顯係易推,再比多d都冇得再去。但10pro 有超強項聽電結他聲係直情真的一樣,係你面前搖/solo.但10 pro 在高分析的source 下,缺點現形,中音比較弱,音場是闊,但像隔左一陳野,有點模糊。

用喇叭聽。。。。當作reference 下,535 bass 仍需努力。e5 的bass 節奏跟喇叭最像,令人起舞的耳機,但音場差。有點一舊舊,但節奏感撘夠。音場跟結他聲就10 pro 做得最似喇叭出來的聲,但係凹左中音,有點虛無。

Adele-19 內         "Daydreamer" "Best for Last"  

10pro -今次聽10 pro 開始,慘,聽女聲悶,條curve 真係凹,中音凹,呢2 首Adele 有好多轉cord,襟cord 聲,10pro 佢唔係分析底,但弱音係中頻,基本上係弱上加弱,即係冇左好多中頻細節。基本上只聽到ee 聲,正情好似接觸不良的ee 聲,呢方面唔合格.其他不多講,因為失望。

e5-一開聲,shure 的女聲ok,係厚左小小,同冇音場,變左係耳邊唱。d轉cord,弱音出到小小,但仍聽唔到分唔到乜聲,始終年代恆久遠,分析力差小小。到拉大提琴的ee 聲都出得幾好。但在連串doublebass 下,就分析不夠,一舊舊咁出,但仍聽得舒服。

535-一開聲明顯分析音場都在2 者之上,而且adele一開聲,wo.殺哂!因第一首底音不多,真係聽得幾舒服。到第2 首,個大提琴,doublebass 一出。。。。噢。底音不見了。。。再留心聽。535 出底音係有質,係出到果個音係夠底,而且係有分析力的底音有層次得出來。質好。。。但量少得可憐。量少到….不覺有底音。暈底!

喇叭聽-經常係朋友家好高級器材跟acoustic 很好的情況聽這2 首歌,所以知道高分析出來的弱音轉cord 聲係點嘅,老實講,呢3 隻earphone 跟喇叭都做得唔合格。但535 係最得最似的,係分析到出黎。e5 分析不夠但聽得舒服。10 pro,我聽完懷疑我係未插錯線,反左相,真係有點不堪入耳。

Jocelyn b smith –My Way原來呢首my way 今年入了hifi show 隻碟而大紅,好在我早早靚價$28 入左2 隻2 手.

535 -超強橫,聽呢歌首冇底音,只有女高音的live,無論女聲and 現場感,音場,分隔度都一流,聽呢首歌會覺得535物超所值.

10 pro -現場感很好,音場空間女主音位置,觀眾的距離都感覺到,而且做得比535 闊,細節分析亦都出到黎。但女聲冇感情,被比下去,整體唔差,但冷。

e5-噢,明顯音場輸,535,10pro 都分到主音位置,跟觀眾的雜聲的位置有一段小距離的,但e5 就出不到了,連貫左一起,所有聲都圍住你雙耳,但都好聽,有感情,只女主音的聲不會輸10pro,但音場就輸很多。

本來只諗住玩3 首測試我應該留底邊對耳機自用,但好像對10 pro 不公平,2 女1band ,揾多首男聲/band,本人最愛黎試。

Suede-The power

10 pro –先用10PRO開始,唔想被其他影響。說實在聽完,覺得好蒙,本身歌錄音不是很好,聽到隔左陳野,我仲真係懷疑反左相,但最後xlo test 碟都拎出黎check in/out phase,沒問題,這首不多提了,唔知係未輸出唔夾,好似聽緊cassette 咁。。

535 -再一次,帶來高分析同靚音場,底音有出到黎,感覺到了,但比正常的底音少3 成量左右啦.

e5 -又一次輸音場,但出得最好聽的是e5,好連貫,而且要高有高,要底有底。聽到想動,正。

總算聽完寫完主觀感覺,未下到決定邊對留底,但我主要用黎座車/行街(每天2-3小時用),會考慮到舒適度and only 會考慮手提機上的表現,因我在家不會用耳機。用大機試純粹係想聽下呢幾對野極限and 真正實力(雖則測試都好馬夫and 9 流器材,又沒耳擴).而我聽的9 成rock 到爆炸,所以答案已呼之欲出,E5暫時最合心意.除非我3 對都不要,另覓新歡。。。。(w4r?未聽過,可能要試下先做到決定)

(放假無聊玩下D陳年耳機,本報告純粹個人無聊的心得,並不認真跟公正.)

並送上些日日比人話唔值錢的DISCMAN 照.

果時主力儲的303

全文完

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
tinsly + 10

查看全部評分

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching, 你條e5都好綠吓

鑽石玩家

Thanks,師兄分享。

銀級玩家

傳說中的青蛇e5c

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

10 pro 唔換線難有好表現
p.s. dicsman巧玩

銀級玩家

rach 發表於 2012-10-23 23:16

沒啦,之前10PRO 用原裝線..用一年爛左,去買新線..個SALES話D線壽命係好短架,嚴格上黎講3-6個月就要換線.因線會氧化..我即O嘴,幾百元條線玩幾個月,一年都唔到,咁玩線咪好貴個COST,所以,我不會買太貴的線玩,因線實在太易損耗,自己用野又粗.

銀級玩家

rach 發表於 2012-10-23 23:16

D DISCMAN 其實真係純粹買黎儲,讀書果時就日日DISCMAN,而呢堆都係後期搜尋回來,都沒怎用過開過,到而家都唔知仲有幾多部係WORK的.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

SUEDEHK 發表於 2012-10-23 23:23
沒啦,之前10PRO 用原裝線..用一年爛左,去買新線..個SALES話D線壽命係好短架,嚴格上黎講3-6個月就要換線. ...

個sales誇左d, 除非chok爛, 正常可玩過一年

以前o靚仔賣左部d-303, 依家想買返部正常都難.

用緊d-321,唔知玩到幾耐

高級玩家

E5用家揮手

E5 既音場可以好強
係要有條件下先開到
不過未知 STUDER phone-out水準如何
但E5聽Band Sound本身都屈屈地
我好喜歡~~
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

thanks Ching!^^來自: iPhone客戶端