設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想買部無反相機, 有冇好介紹?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

下個月去柬埔寨旅行, 想買部好小小的相機映多啲靚相返來! 仲有, 平日會用來映LEGO的!
睇中咗NIKON 1 J1, 唔知大家對呢部機的評價如何? 適唔適合?(主要映景, 少映人)
另外, 仲有買支咩鏡好呢?
我的攝影技術極入門級, 所以都唔想花太多錢, 希望大家畀下意見. 感謝各位!

進階玩家

睇過唔少人都話nikon1唔係咁掂...係咁轉買pana lx5好ok啲呢? 因為換鏡頭都唔係必須的.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

通常D人話咩唔掂呢~

進階玩家

ahnel 發表於 2012-10-24 09:32
通常D人話咩唔掂呢~

啲人話映室內唔掂喎...我都係睇DCFEVER啲人的意見.

我唔知係咪因為性價比的問題, 因為部NIKON1好似平咗好多, 2千幾蚊已經買到!
(之前要成4千幾, 所以用家的expectation會好高)

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

樓主c兄, 係云云無反中, j1的確唔係好吸引, 但正正係咁, 佢個價都跌得快.
咁佢係米一無是處呢? 又未至於, 但可以咁講, 如果你肯畀到更多budget, j1一定唔會係最好個部.
我唔清楚你對攝影的認識去到邊, 不過一個張相靚唔靚, 一般都唔關部相機事.
j1本身的問題係唔夠wide, 最wide的鏡都只有10mm(乘2.7後只有27mm, 比起好多dc都唔夠wide), 相對係影風景未必夠好, 當然你又要大cmos(有助你印大相, 放大黎睇, 但m4/3, fuji, nex都大過佢), 又要wide的話, 輕便同平價就會遠離你了.

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
shichun + 3 唔錯既分享!

查看全部評分

等運到

進階玩家

mike384 發表於 2012-10-24 10:55
樓主c兄, 係云云無反中, j1的確唔係好吸引, 但正正係咁, 佢個價都跌得快.
咁佢係米一無是處呢? 又未至於,  ...

謝謝回覆...

C兄講得啱...其實如果攝影技巧好, 幾百蚊的機仔一樣可以映到靚相!

我想要一部可以映WIDE啲的機啊! 因為映風景應該會好啲, 反而ZOOM唔ZOOM得勁無咩所謂~
唔知PANA的LX-5好唔好呢? 再加上佢有2光圈! (雖然無得換鏡)
另外, OLYMPUS的E-PM1/2, 好似都OK喎~ (應該算係入門機掛)

補充: 我的相片多數都只係放在電腦睇, 未必一定晒出來, 所以都唔駛大CMOS

另外, 其實我好鍾意定焦鏡映出來的相, 可以有景深那一種(我唔知有冇用錯字眼, 有唔準確請見諒), 所以至有諗過買部無反機, 輕便得來又有變化(單反太大部了), 所以希望可以推介一下!
最好UNDER 4K! 我唔想投資太多落去, 因為太多嗜好了~

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

shichun 發表於 2012-10-24 11:25
謝謝回覆...

C兄講得啱...其實如果攝影技巧好, 幾百蚊的機仔一樣可以映到靚相!

如果真係要有淺景深玩, 就一定要買部無反, 基本上市面冇部DC可以有淺景深~
如果樓主想四千蚊以內搞掂, 新款機就可能會out of budget, 其實可以考慮吓D舊model, 好似 olympus EPL-3 or panasonic GF-3哩D大路選擇~

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
shichun + 3 唔錯既分享!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

想要淺景深, J1係構造上, 佢的鏡頭暫時唔係咁易整(黎緊會有支好D的)
所以想4~5K之內整到淺景深, 如樓上所講我諗比較難了.
不過可以諗下單反, D5100, 或D3100呢D舊一款的, 其實唔太重,比J1重200G都冇, 係大舊了少少, 約3~4一部
加多支千幾蚊的35 F1.8 或50 F1.8, 足夠你玩淺景深了.
不過影大景的話,有幾何用得著淺景深?? C兄想要多D的話, 當然要畀多D啦.

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
shichun + 5 唔錯既分享!

查看全部評分

等運到

進階玩家

ahnel 發表於 2012-10-24 12:03
如果真係要有淺景深玩, 就一定要買部無反, 基本上市面冇部DC可以有淺景深~
如果樓主想四千蚊以內搞掂, 新 ...

感謝回覆~
我唔介意買舊款機架...我覺得買新機好唔抵
因為我覺得玩相機同玩兩聲道一樣, 新的未必好(或者未必好好多)
唔知E-PL1仲有冇得買呢? 好似靚仔過E-PL2

進階玩家

mike384 發表於 2012-10-24 12:15
想要淺景深, J1係構造上, 佢的鏡頭暫時唔係咁易整(黎緊會有支好D的)
所以想4~5K之內整到淺景深, 如樓上所講 ...

我就係又懶又嫌麻煩...所以都唔會買單反啦~
如果淺景深唔到都無所謂...因為唔會因為咁而超出預算!
等我轉頭去相機舖睇吓有冇啲舊貨, 因為見到部OLYMPUS幾靚仔, 好有懷舊機FEEL (又要平又要靚 )
希望可以平平地玩, 又可以扮型!