設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Sennheiser耳筒的選擇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
舊Sennheiser 550破爛不能用,想升級598,650,700 。
598試聽過都好平衡,如果主要聽流行歌以上三款邊隻好,AKG都想考慮。
又可以用係錄音鑑聽有邊款好介紹呢?因攝錄影需要,有經驗的師兄幫忙指點吓喇。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我覺得以鑑聽角度來說三隻都不合

可考慮AKG k240,雖然價錢平,但你會發覺很實用
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

598 都好好用, 比起600,700 分別 好唔算大
所以cp好正

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori 發表於 2012-10-19 14:25
其實我覺得以鑑聽角度來說三隻都不合

可考慮AKG k240,雖然價錢平,但你會發覺很實用 ...

多謝師兄回應,咁650同AKG  k240聽歌邊隻好啲,做鑑聽又如何呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Zack_A 發表於 2012-10-19 23:58
598 都好好用, 比起600,700 分別 好唔算大
所以cp好正

多謝師兄回應,598係得白色身,我係偏向650少少,外形靚啲,c/p值唔值呢?因未試過聲。

星級玩家

YYSKY 發表於 2012-10-20 21:46
多謝師兄回應,598係得白色身,我係偏向650少少,外形靚啲,c/p值唔值呢?因未試過聲。 ...

650末試過,所以答唔到你
建議你帶埋自己的器材去showroom 試,

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Zack_A 發表於 2012-10-20 22:19
650末試過,所以答唔到你
建議你帶埋自己的器材去showroom 試,

咁showroom係邊呀師兄?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2012-10-20 22:36
咁showroom係邊呀師兄?

又唔駛showroom(其實我都唔知showroom喺邊 )

去甘聲已經有得試, 600, 650就咁放喺臺面啫

新仔玩家

之前用hd595
衣家用緊hd650
上年去hifi show 聽過598, 感覺tonning, 味道等似595
而hd650 則另一種聲敢

其實search 外國網唔少人己詳細形容過hd650
以聽音樂真係好正, 我用膽既headphone amp去推 ,聽人聲好正, 但就感覺佢既音染幾重下, 姐d 味精好重, 岩唔岩聽真係好睇人,  (又可能膽機本身已有音染, 我諗配返個清爽既headphone amp 襯d)
不過soundstage 夠濶, 同十分detail 係佢突性, 低音夠(應該話適中, 無誇大個低音),
中音豐厚,好濃郁, 高音則ok la

sennheser hd series 似純聽歌ok, 要monitor 式無音染既就未必適合, 可能akg 會岩 d

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

HD600我用過比較適合女聲同古典音樂
HD650我用緊比較適合男聲同流行音樂
如果你想聽低頻多D HD650比較適合(節奏感同動感強好多所以我都換了HD650)
如果你想聽廣闊音牆 HD600比較適合(聽女聲會好過HD650多D)
以上是我個人意見,希望幫到你