設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ckw3031

[電源線] Swiss cables Reference SC 執咗個Pizza盒 (Reported page 3)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄小心呀!秋風起D蛇好生猛嫁!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

chuwing 發表於 2012-10-19 18:30
師兄小心呀!秋風起D蛇好生猛嫁!

生猛就啱喇,即劏即食!
YBA +  Fischer & Fischer

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知同之前的 PAD銀 SC比有咩唔同的聲音?
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

sealteam4 發表於 2012-11-3 00:46
唔知同之前的 PAD銀 SC比有咩唔同的聲音?

Swiss比PAD Silver平衡好多,音色中性真實自然。上下頻寛多一大截,細節,微動態更明顯,還原現場感真實度更好。可以話完全KO,連價錢也平一截。

1萬

白鑽玩家

真係好正 a-43.gif

進階玩家

師兄,想問吓有冇出叉插呀? 可否PM小弟邊樹買及價錢? Thanks

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

umojim 發表於 2012-11-3 17:01
真係好正

係呀,冇老點呀!
不過如果係追求音效,重口味音色,要滑要甜,底音打心口,死光高音等等就唔啱,因為佢唔係味精線,係真材實料線。

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

ke1 發表於 2012-11-3 17:12
師兄,想問吓有冇出叉插呀? 可否PM小弟邊樹買及價錢? Thanks

叉版要訂,係栢裕十六樓悠揚。

進階玩家

ckw3031 發表於 2012-11-3 17:31
叉版要訂,係栢裕十六樓悠揚。

3q

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

係AV台有師兄問Swiss同Vovox及PAD Ven仔有何分,我轉貼埋呢邊比大家參考。

PAD Ven主要係玩音色形的線材,論平衡度唔駛講一定不及Swiss或Vovox。所以PAD播古典音樂就真係唔掂,因為平衡度不好,D樂器就變晒聲,古古怪怪咁。

PAD的中頻音色係幾吸引的,柔柔地滑滑地咁,但低頻就欠線條及唔潛,低頻形態係向前湧的方式。

而Vovox及Swiss由於係較平衡的線材及冇味精,所以唔會有一些特別令人討好頻段去吸人買家。但就係因為呢一點,在播放古典或樂器等音樂時,能夠正正常常咁還原返本來的音色,而還原到有幾多或幾好,就要睇閣下器材的能力及質數,如果套嘢好,Swiss就出到好嘢。你套機係乜音色,佢就出返乜音色。

Swiss及Vovox的頻寛比PAD Ven好好多,上下频段出得多好D,音色中性,自然,有質感,立體又分離。而Swiss Reference model比Vovox Textura高出一班有多,尤其 在音場闊度,立體感,質感,Swiss好好多,而细節及微動態也表現出色。

基本上呢條線各方面平衡質數是好好,佢唔似其他廠線咁,例如你套嘢高音唔夠,咪加條高音多的線,低音唔夠,咪加多D低音比你。呢D就係我所講的味精,要乜味咪加乜味,呢D味精我以前成日食,所以好清楚。有經驗的師兄相信應該明白呢D係假象。不過,味精的確幾好食,個人口味喜歡也無所謂。

Swiss或Vovox就係嗰D,你落乜料去煲,佢就出乜料的湯,而用得真材質料去煲,你就唔好手痕痕走去加味精,咁就失去原意及冇咁好飲了。

總括來說,Swiss Reference 係一條高質,平衡,自然,有音樂感的線材,但就冇高清誇張音效,或特別音色。