設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: mic729

[請教] 新手入門買機

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

good88690 發表於 2012-10-20 12:02
加個訊號轉換器, 不過就煩d, 駁黎駁去咁..........  

可yahxx search "喇叭線轉RCA", 有呢類轉 ...

師兄,版主隻十仔係無源喎,轉RCA插有乜用,兩隻無源十接前置L R先用得,但歐數太低對部Amp負荷重呀。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

老婆俾我去試聲 呢鋪掂啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2012-10-20 12:34
師兄,版主隻十仔係無源喎,轉RCA插有乜用,兩隻無源十接前置L R先用得,但歐數太低對部Amp負荷重呀。 ...

ching的意思, 不是用前置的 L R 接, 而是用正常amp的十仔RCA輸出

Rca訊號轉換器,是外接電源用的,這不是純轉插, 而是一個需加電源的功放, 而如果冇源十仔,加這個外置功放,將rca的輸出訊號加強, 再接喇叭線推動重低音

由於rca頭訊號太弱,不能直接推動喇叭,所以中間加一個功放,便能使用

其實一般有源十仔,把這個功放內置,所以可用十仔線插入推動十仔

即是: amp subwoofer rca out ---> 一開二的十仔線 ---> Rca訊號轉換器 + 外接電源 ---> 喇叭線入冇源十仔

當然, 質數如何, 另作別論, 但如果樓主本身的是套機, 應該內置的那份件輸出都不會太利害.

其實我都想知, 樓主的冇源十仔, 是否得夾喇叭線的接口? 是一個還是一對? 因為套機的5.1, 好似款款唔同.........................如果有張相睇下, 就知應該點駁

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我果套係sony 既ss360 , 我睇過後面得條電線 咩都冇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mic729 發表於 2012-10-20 22:40
我果套係sony 既ss360 , 我睇過後面得條電線 咩都冇

Ching, 是否會買5.1組合?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mic729 發表於 2012-10-20 22:40

我在網上看到ss360的喇叭接頭

果然很特別,都好難用得返,或者剪線都有啲機會,不過,留返成套送比朋友會實際啲

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:00
Ching, 是否會買5.1組合?

如果唔買5.1 組合 ,我可以有咩選擇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mic729 發表於 2012-10-20 23:10
如果唔買5.1 組合 ,我可以有咩選擇

你本身已經是5.1套裝, 現買amp + 5.1, 好似差不多. 你套sony好像都不錯, 有什麼地方覺得她不夠呢?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

littlesweet 發表於 2012-10-20 23:56
你本身已經是5.1套裝, 現買amp + 5.1, 好似差不多. 你套sony好像都不錯, 有什麼地方覺得她不夠呢?{:8_403 ...

本身老婆話個重底音好似唔夠勁 套裝機冇升級能力 咁岩搬新屋 當然想順手換番套好野

黃金玩家

mic729 發表於 2012-10-21 16:37
本身老婆話個重底音好似唔夠勁 套裝機冇升級能力 咁岩搬新屋 當然想順手換番套好野  ...

個人經驗之談 有心買不如將畢直提高到20K或以上 咁就真係最少可以玩兩三年
況且而家好多都有得供 捱一兩年就還晒 或者可以用現有畢直 用黎買AMP 同中置
其它就供 不過AMP 建議你最少買818 或LX75 或85 咁樣就會好的
或者好似我咁 我係上年5月先買AMP 609  然後心思思四個月後換對DALI 前置 今年年頭先換左對DALI中置
呢個月先換左部鐘意左年幾既十仔 出年年頭應該換埋部AMP (心目中係3009 或5009) 咁就完成晒整過過程 我相信現有組合
應該三年內都唔會再換鳥