設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Mac

[港版] 反霸權, 入手超值減價貨......

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Mac 發表於 2012-10-17 20:15
Yes, you are right

其實師兄已很厚道,只係講咗句反霸權,亦無開名話邊間坐地起價!
遇到咁既嘢發洩吓好正常!
我亦唔同意"只係價錢同個人喜好問題"既講法,反而係做生意手法老唔老實!
現今搶手啲既鐵盒係旺角只有女人舖會以正價賣,其餘多數搶錢加價!
今次Pro就過咗火,流失啲客可能佢都唔介意啦!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Fabregas 發表於 2012-10-17 21:39
其實師兄已很厚道,只係講咗句反霸權,亦無開名話邊間坐地起價!
遇到咁既嘢發洩吓好正常!
我亦唔同意" ...

現時鐵盒既賣法己經變左係炒, 呢樣野真係睇住佢咁變法, 十分無奈, 所以有時去到某D舖頭見佢個炒貴到飛起我都O晒咀, 望完就走.....

佢賣炒價, 你個人接受到就俾錢買, 呢D係基於純個人既做法.
依家有好多CHING買左就POST出黎俾大家參詳下, 的而且確係會知道佢賣得平定貴, 但如果唔鍾意套戲, 甚至買左擺响屋企隻鐵會生锈(呢個CASE我見過人訂嗰陣真係咁講)的話, 咁就唔存在呢個問題...

我唔係做生意既人, 但做得生意既就一定係賺錢行先, 佢今次咁賣法的確係好唔合埋, 亦都好肉酸, 但當站於個人要求方面既時候就另作別論....

所以我只會覺得佢賣得貴就唔買囉, 就係咁簡單....

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Hon 發表於 2012-10-17 22:05
現時鐵盒既賣法己經變左係炒, 呢樣野真係睇住佢咁變法, 十分無奈, 所以有時去到某D舖頭見佢個炒貴到飛起 ...

香港係自由經濟,乜都可以炒,炒鐵盒都唔係罪!
Pro承諾咗個客訂件貨既價錢(我相信只係口頭),但臨時加價,咁就係誠信問題啦!
做生意想賺錢好正常,咁你可以一早訂貨價訂高啲,甚至唔接受訂貨,貨到先賣海鮮價亦得!
同意師兄所講,"賣炒價接受到就俾錢買,覺得佢賣得貴就唔買"!
但唔認同"接受到炒價俾錢買,攞件貨去到收銀先話要再加價"!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Fabregas 發表於 2012-10-17 22:43
香港係自由經濟,乜都可以炒,炒鐵盒都唔係罪!
Pro承諾咗個客訂件貨既價錢(我相信只係口頭),但臨時加價 ...

C Hing,

Fully support your points
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2012-10-17 22:05
現時鐵盒既賣法己經變左係炒, 呢樣野真係睇住佢咁變法, 十分無奈, 所以有時去到某D舖頭見佢個炒貴到飛起 ...

Yes, 我可不買, 但個個做生意的奸商見貨少需求大, 都隨意提價, 何來秩序, 消費者權益何在, 做生意都要講良心的, 家家有求, 位置互換只會自食其果, 今次這奸商突然每張提價八十元, 我假設他賣到四百張, 可無良收入多三萬元, 但失去商譽和諴信品格, 值得嗎?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Mac 發表於 2012-10-18 00:19
Yes, 我可不買, 但個個做生意的奸商見貨少需求大, 都隨意提價, 何來秩序, 消費者權益何在, 做生意都要講 ...

四百張??

我估四十張就差唔多,

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

要比建議價高是無問題的,很多時HKR訂價都比街貴。
只要是一早知道及買家OK就好。
但今次問題是出在收訂後提高價錢,就是商譽問題!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

呢排pro接二連三咁做法,相信開始有後遺症出現...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Mac 發表於 2012-10-18 00:19
Yes, 我可不買, 但個個做生意的奸商見貨少需求大, 都隨意提價, 何來秩序, 消費者權益何在, 做生意都要講 ...

Agreed. 收得訂就有個promise 係度. 但大家亦都知到小店生意難做, 加小小幫保下我自己都覺得接受到.  

誰不知定客都要加貴過hmx價20%, 我就算數唔要lu, 當"依家"買少隻, 同"以後"幫親少間碟舖 (最不幸係果日我係hmv見到有現貨賣, 但因為同佢訂左, 而唔買走左)........

有得炒就掛個炒價, 到死貨就掛"建議價". 咁我訂黎做乜??

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kenshineric 發表於 2012-10-18 10:08
Agreed. 收得訂就有個promise 係度. 但大家亦都知到小店生意難做, 加小小幫保下我自己都覺得接受到.  

...

有得炒就掛個炒價, 到死貨就掛"建議價". 咁我訂黎做乜??  

--> 你呢句講得好啱.

但依家個情況真係唔同晒, 唔止訂碟, 我訂GAME嗰陣個價, 直至去收貨時出到黎個價係唔同, 佢地話我可以唔要, 但個價就係咁.
當然唔係間間舖都係咁做, 但起碼開始愈來愈多呢類舖既出現.