設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[喇叭線] 一於走銀Bi-wired - Duelund Silver Foil SC-完成開聲啦

高級玩家

見做特價~~比金銀平唔少WO~真係有D心動呀~
如果高音用金銀~中音用佢~低音用7N~唔知會唔會好怪呢= =???

白鑽玩家

loveb207 發表於 2012-10-13 01:18
如果高音用金銀~中音用佢~低音用7N~唔知會唔會好怪呢= =??? ...

Sound may be strange

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loveb207 發表於 2012-10-13 01:18
如果高音用金銀~中音用佢~低音用7N~唔知會唔會好怪呢= =??? ...

其實Duelund 高音都好好嫁,只係兩者風格不同
你聽過Duelund線就會發現有一種魔力,佢無特別既特性,但一聽難忘
相反金銀線就其實有些Mundorf 既特點,即係音染
高音會甜點,漏D,音場,空間感都好正。
真係各有所特點,睇自己喜好
但有一樣肯定既,由於Duelund分析力的確勁
聽樂器,金銀線的確明顯差過Duelund,個差距係唔玩hifi既人都一聽就feel到唔係同一等級上
但聽人聲,我覺得金銀線係稍好於duelund
所以睇自己的偏好了

duelund唯一明顯缺點係低頻到
如果唔鐘意bass同低音量強既ching,應該OK
鐘意勁rock ,勁爆機既ching就唔岩了

高級玩家

唔知點選擇好

高級玩家

想問下係依個網買野一般要幾耐?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loveb207 發表於 2012-10-13 04:17
想問下係依個網買野一般要幾耐?

好快嫁咋,運去香港,一星期左右,不過運費好貴嫁,依樣要留意啦

白鑽玩家

JUMPERS可退役也

整線之時老闆行過但無哦。點解?因星期五晚隻狗仔要看急症, 花了一大筆錢也, 所以她沒聲出。

言歸正傳: DUELUND SILVER SC 代替JUMPERS後, 在空間感, 分析力及音場有所改線, 全頻更REAL,有TEXTURE和從容。但低音好似收了些。  要煲煲煲之。

白鑽玩家

不得不補充下報告: 原來換了銀喇叭線走高音, 代替了JUMPER, 會有如此大效果!  煲多一晚, 今午再聽, 完全兩回事。 那些弱音走晒出來, 聽唔切! 播炎黃第一鼓的第七第八首, 叮叮查查鼓聲餘響, 可以這樣清楚!低音不是弱了, 而是更實更有力。

開心死了。 第一時間同大家分享。另外, 有此效果, 假如整電線, 未知會否更上一層樓?。。。。。正盤算要多少呎及支出。。。

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2012-10-16 10:18
不得不補充下報告: 原來換了銀喇叭線走高音, 代替了JUMPER, 會有如此大效果!  煲多一晚, 今午再聽,  ...

Duelund 係好好呀,不過衰係低頻到,聽朋友講佢條喇叭線80hz以下係無左,所以佢打算起孖或加混入金銀線
duelund 好既地方,係勁好,差既地方就真係幾差,唔係一條全面既線材

不過我都整緊一條電源線for usb converter ,線芯太幼了,用係低電量既usb converter比較放心

白鑽玩家

kelvin2517 發表於 2012-10-16 11:20
Duelund 係好好呀,不過衰係低頻到,聽朋友講佢條喇叭線80hz以下係無左,所以佢打算起孖或加混入金銀線
d ...

我剛上網訂了24呎 DUELUND SILVER FOIL。 每極用四條, total 11 awg, 共三呎長做電源線。 會用盡做線方法整好佢!