設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 狐狸先生教學 - 如何改善及使用 iTunes 管理歌曲

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛入門 CAS. 本來想講講硬件先既. 但係訊源的確又一定要處理,對於好多唔熟識電腦既人, iTunes 介面靚而且亦幾方便, 的確係一個唔錯既選擇,本題唔討論 RIP 碟之後既音色,集中講下點樣令 iTunes 正常使用。

點解會講正常呢.? 我諗好多用家都會發覺 iTunes 成日都搵唔到 Album cover (封面). 好多時連隻碟佢都認唔到 (Oliva Ong 隻 Just For You 佢都可以搵唔到既). 呢個時候有人會一首首曲目入番D資料. 但係呢個真係唔係方法 .....   (聽歌點解要攪到自己咁辛苦!?).

如何改善 iTunes 都歌曲資料的自動建成
iTunes 用既 CDDB 有幾廢我諗都唔駛我介紹啦. 用開 foobar2000 既朋友一定知道 freedb 有幾咁強. 但係 iTunes 係冇得俾你改用 freedb 既. 點算好呢? 唔駛擔心, 電腦既野好死既. 跟住以下幾個 steps 就可以呃 iTunes 叫佢以後乖乖去 freedb 搵唱片資料架喇.

1. 開 command prompt. (windows key -> 輸入 "cmd") . 輸入 "ping freedb.musicbrainz.org" 指令. 你會見到 freedb 既 I.P. address. 先記下.

2. 搵你既 notepad program. Right click 佢. 選擇 "open as administrator"

3. 係 notepad 開系統內既一個檔案. 名叫 hosts. 放左係 C:\Windows\System32\drivers\etc 入面既.

4. 將你先前搵到既 I.P. 加一個 entry 入 hosts file. 完成.

之後你再係 iTunes. Get album artwork 同 get track names 既動作就都會用 freedb 既資料庫. 比起原先 CDDB 好用十倍.

如何選擇 CD import 格式
再講一次. 呢度只講方便. 唔討論音色. 我先前用 AIFF. 因為冇失真. 但係 AIFF 既問題係 tag information. 原來 AIFF 係另開用資料儲低曲目既資料, 所以你會發現 用 AIFF RIP 完歌係 foobar2000 開. 會唔見哂所有資料. 而 foobar2000 亦唔對應修改 AIFF 既 tag. 咁點算呢?

我轉用 Apple Lossless. 其實 .m4a 既 file. 係 ALAC encoding 加上 compression. file 細左之餘亦無失真. 最重要係支持 tag information. 只係讀取時要先解壓會佔用 CPU. 但其實一D都唔大食. 取其利多於幣. 我轉哂用 m4a file.

係 iTunes menu -> Edit -> Preference -> General -> Import settings. 選擇 Apple Lossless 就可以喇.

咁但係如果你一早又已經用左 AIFF. 咁D CD 咪要 RIP 過哂 !!   

放心. 都係 Apple format. 唔會咁難為你既. 請跟住咁做.
1. 進入你既 album. 按 Ctrl + A 選擇所有曲目.
2. Right click 你既 mouse. 選擇 "create apple lossless version". 轉換過程都好快既. 之後記得唔好 click 曲目.

3. 完成後 highlight 左既係之前既 aiff version. 按 delete -> delete songs -> delete files 剷走舊 aiff vesion. 完成.

iTunes 將我隻 CD 分出幾個唔同 CD Album. 點攪?
無錯. 天才既 iTunes 係跟 Artist 名分資料夾既. 當你一隻碟有多過一個 artist. 有 featuring artist. 佢會好天才咁分開兩個 folder 放. 咁你隻 CD 就俾佢斬開左喇. 有人教用 "part of a compilation" 黎解決. 唔係唔得. 不過你個 album folder 會走左去 iTunes library 下面既 compilation 下面. 而唔係正確用 artist 名 做區分. 好似先頭隻碟. 重新經 freedb get track name 後. 會變左咁.
duplicate album.png

要解決就易. 請跟住做.
1. Right click 你既 album, 揀 Get Info

2. Info 入面顯示左 Artist 同 Album Artist. 其實有咩分別呢. Album Artist 既分類權限係 Artist 之前既. 即係只要我地先 copy Artist 名入 Album Artist 欄內. 按 OK 完成.

3. 之後係 feature 周生既 album. 同樣 right click 揀 Get Info. 因為得一隻歌既關係. 我地 click 去 info tab. 你會見到 Artist 欄的確係唔同. 如果要 merge 番兩個 album, 只要係 Album Artist 一欄 入番正確歌手名.

4. 按 OK . 之後攪掂

如果真係有一 D 碟係多過一個歌手既. 我會係 Album Artist 入 "Various Artist". 咁所有呢一類碟都會係哂同一個 "Various Artist" 既 folder 入面.

希望上面既資料幫助到各位對電腦 iTunes 管理歌曲資料有難題既朋友啦. 多謝收看.

評分

參與人數 14威望 +121 金錢 +52 收起 理由
s92204 + 10 + 10 用家心得
sealteam4 + 12 + 12 精彩
obee + 10 精彩Report
小瑟 + 10 + 10 精彩Report
basicsconcept + 6
lcp1978 + 3
moliu + 5 正!
liclic + 10
ykluk + 10 抵比10分
Lester + 10 抵比10分
wil-wil + 10 + 10 用家心得
chuwing + 10
245141525 + 10 + 10
heven + 5

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching,

Nice instructions

見習玩家

Ching,

If I am using Mac. How to do? Thanks

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正啊老狐!
我就係因為封面而煩惱嘅人~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

遲d要請教狐狸先生CAS問題;肥虎買了NAS兩個幾月都未開始攪!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Good share!!  

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

mf_001 發表於 2012-10-11 01:13
Ching,

If I am using Mac. How to do? Thanks

等我睇睇,我諗大致都一樣。係唔知點樣改個 i.p. 囉。

黃金玩家

SrZorro

mf_001 發表於 2012-10-11 01:13
Ching,

MF. 其實 mac 更易改。

係 utilities -> 開 terminal application.

打 sudo vi /private/etc/hosts

好似 windows 一樣加番個 entry 就okay.

黃金玩家

SrZorro

chuwing 發表於 2012-10-11 09:58
遲d要請教狐狸先生CAS問題;肥虎買了NAS兩個幾月都未開始攪!

當然歡迎. 我都好多 Naim 問題想問. . . . 自求多毒

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

搵封面個freedb點先知道自己做啱咗呢?
我都唔係搵到好多咋喎~
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......