設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 新手,新八位拖板 (Part 1)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟新手一名,於yahoo 購買八位拖板,加以改裝,由有源濾波變為無源電感濾波 ,除了參考各ching 傑作得到改装資料,更要再次在此再多謝itoy2008 ching 相助協助小弟購買黑電氣石,得以完成。 為答謝各方好友,特此公開劣作。
材料:
1) yahoo 購買bailiyin 八位有源濾波拖板
2) 3 kg 黑電氣石 (用咗接近2 kg 左右)
3) 備長炭一盒 (用哂)
4) 熱缩通 (約10條)
5) 單支電線 IN-AKUSTIK AC-2502M (3X 2.5mm) 8 呎左右 , 即係有24 呎用。
6) 古河iec 電座 一個
7) 不知名純銅開關制
8) 3m 高壓電線絕缘膠及膠布

其實原本買個濾波拖板返嚟,用都未用過,就俾小弟拆骨改装,有點浪費了當初賣家幫小弟的改位工程,真有點不好意思。
原裝打開拖板 圖片

單支電線 IN-AKUSTIK AC-2502M (3X 2.5mm) 8 呎左右 , 即係有24 呎用。

換走所有電線(原裝的為1.5mm單支電線),並將新線(2.5mm)以熱縮通包多一層,然後打圈,嘗試造成無源電感濾波。換了古河iec 電座, 用3m電線膠布包好。

換了銅開關制,並在中心空位加了幾粒電氣石,以熱溶膠封好

加入備長炭

加入黑電氣石

完成

條pc 未造好,仲唸緊點攪,而家用條mk 拖扳線頂住,煲住先。
最後問題s:
1.如果唔用開關制係咪好 好多?
2.如果現時牆身單一插頭,是所有器材連amp用唒落拖扳好D? 還是牆身改做雙插頭,一個俾淨俾amp用,一個俾呢個拖扳用好D?

評分

參與人數 5威望 +46 收起 理由
itoy2008 + 10 精彩Report
devillee123 + 6 精彩Report
Einstein + 10
臭鼬鼠 + 10 精彩Report
KING + 10

查看全部評分

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黃金玩家

自定義頭銜

炭不是會通電的麼? 這樣做怕不怕?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好好心機去改造!
有冇用他錶度清楚,備長炭通電個喎!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

1.冇開關制好d.
2.一個插amp,一個插拖板啦!

另外你點解仲係行串聯,改得就梗係行並聯啦!
你落咁多備長炭,會唔會有影響呢?有冇用他錶度吓個殼有冇通電呢?
見你d炭都接觸到電源部份,有冇做絕緣隔離呢?
最好加返驚告字眼上去標題度喎!
祇回應不推介!

鑽石玩家

多謝賜教。
*八個位並聯係咪要八對N,L線接唒去iec頭? 小弟怕唔夠位。有無好啲方法提供?
**太多備長炭,會有乜嘢影響?用什麼方法厘定多少?**
小弟已用他筆他過,並每條電線包多層縮通,各線路與殼都不通電。多謝提點。
呢個拖板嘅插頭嘅接駁電線位設計是一個約圓直徑約3.5mm窿,電線直插後(所以唔用得散線芯),裏面有條彈弓頂住一舊膠夾住條線,只有微小的炭粉有機會跌落個窿度。 小弟亦用他錶他過......但經 ching 一席話,現正考慮用熱溶膠封住隙位,好嗎?     
歡迎繼續品評                                                               
50 字節以內

黑鑽玩家

ching好手工,對比我個個正好多。
效果明顯嗎?

鑽石玩家

而家用條mk 拖扳線頂住,煲住先。
暫時效果係一部av amp onkyo 818 用pure audio 聽2 ch music.  背景靜了點,但要細心聽才有分別,我相信是av amp 的關  係。
而家情況好似係以前後生時,買了架二手錢返嚟,係咁谷D補品,到最後依然都是錢七,但很滿足。所以都係暫時唔買2 ch amp 住。
50 字節以內

3萬

鑽石玩家

jjjppp111 發表於 2012-10-7 14:02
多謝賜教。
*八個位並聯係咪要八對N,L線接唒去iec頭? 小弟怕唔夠位。有無好啲方法提供?
**太多備長炭, ...

我個6位行並聯就係3組9線去L,N,E IEC座到,方法係線芯開皮開長D,2前1後咁去IEC座度,
接駁去IEC座祇係用前2芯線頭,後面一芯就焊死係前2芯線後面既線身上,跟手就包返熱宿膠密封好成組線,
你8位即係3組4線去 L,N,E IEC座度,咁咪2前2後咁去,做法就一樣咁law!
另外備長炭太多有咩影響,係驚會CUT頻同動態少左聲呆咁啫,至於係唔係咁就要你自己去聽聽同AB TEST 比較吓 la!
祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

jjjppp111 發表於 2012-10-7 16:30
而家用條mk 拖扳線頂住,煲住先。
暫時效果係一部av amp onkyo 818 用pure audio 聽2 ch music.  背景靜了 ...

理論上畫面都會有改善既!師兄你留意吓!
石仔,備長炭係唔駛煲,要煲既係D接線!
如你再修改個拖板,建議你加左白水晶石去附助電氣石.
祇回應不推介!

鑽石玩家

多謝,唔講真係唔知備長炭都會cut 頻。 我起初就係聽倒有源濾波會cut 頻,所以先致改裝。
不過而家仲煲緊線,煲耐d 再改,而家滴咗D熱溶膠封唒d窿,應該喺安全上再進一步。
50 字節以內