設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 分頻點設定

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

經過爬文,睇完相關既分頻點設定內容,
如:分頻點AMP同Sup都set 150Hz的話,
150Hz以上既中高音就比衛星喇叭出,150Hz以下既低頻就比Sup仔出,對不?
但都唔係咁肯定自己係咪SET得正確?!
想請教下各位師兄,我咁SET機是正確嗎?

地方: 9x7呎 = 63呎
小弟既平民設備:
1.AV Amplifier: Onkyo TX-NR616
2.中置:Cambridge audio minx min20
3.前置及環繞:Cambridge audio minx min10
4.Subwoofer:Cambridge audio minx X500

中置規格:Cambridge audio minx min20 Speaker
頻率響應 : 130hz-20khz
承載量 : 15-50瓦 15-75瓦
BMR單元 : 1隻全音域2.25吋
2隻全音域2.25吋

AMP : 配置:前,中,環繞 各150Hz,LEF 120Hz
Sup : 分頻點設定在150HZ,相位0度,Audio Detect (Normal Use)
所有喇叭仔都已經set在75db

問題:
1.如用衛星喇叭仔,係AMP + Sup仔都set 150Hz好d,定係set去200Hz會比較好呢?
2.我自己set過200Hz,但就係低頻加大db的話,中置又要加大db,好難去取得一個平衡點?!{:9_435:}
3.如果AMP + Sup仔都set 200Hz,係咪都唔會失真的?即係中高音同低頻之間既聲音會唔會無左?

唔好意思,新仔一名,問題太多,請前輩指教!{:9_412:}

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

1.如用衛星喇叭仔,係AMP + Sup仔都set 150Hz好d,定係set去200Hz會比較好呢?
設定sub-woofer最緊要係set到佢隠形,而越高頻段方向性越強,越易現形。

2.我自己set過200Hz,但就係低頻加大db的話,中置又要加大db,好難去取得一個平衡點?!
應該係你個sub-woofer level開得大太,一套系統係要平衡。

3.如果AMP + Sup仔都set 200Hz,係咪都唔會失真的?即係中高音同低頻之間既聲音會唔會無左?
正常sub-woofer去到200hz都會有好大嘅衰減,出到都唔會好聲
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Pls connect the Sub-woofer cable to ur Subwoofer's L in
Enjoy Music, Enjoy Life!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

YES, 首先轉返個SUB仔線去IN既L先.

另外SUB仔SETTING都岩架勒, 你部AMP比150做分頻都算係正確的, 因為你中置係120hz, 但計埋衰減150就好穩陣, 不過你都可以試下set120睇下個效果會唔會來得更自然同舒服.

中置同sub仔平均方面, 有冇用音壓計set返低小小個sub仔db????

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

設定sub-woofer最緊要係set到佢 ...
chhanthony 發表於 2012-9-26 14:46

原來有咁多小技巧,唔該晒師兄!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pls connect the Sub-woofer cable to ur Subwoofer's L in
fungl 發表於 2012-9-26 16:45

多謝師兄提點!   
但點解要IN轉去L呢? 我見兩個位L/R都係IN又有聲出~{:9_419:}

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

YES, 首先轉返個SUB仔線去IN既L先.

另外SUB仔SETTING都岩架勒, 你部AMP比150做分頻都算係正確的, 因為你中 ...
小瑟 發表於 2012-9-26 17:31

1. 原來唔係set Hz大就好既,唔該師兄你先,
但唔係幾明呢句---> 因為你中置係120hz, 但計埋衰減150就好穩陣 {:9_419:}

2. 中置同sub仔平均方面, 有冇用音壓計set返低小小個sub仔db????
我自己set左5隻Speaker都係75db,(中置在AMP set就加大2db = 78db)
Sup仔大概55db,(自己就咁聽,每1db咁加上去,無用音壓計)
Sup在AMP set就好似係-6db 定 +6db,唔記得,收工番去see see ...

咁中置同sub仔平均方面應該點先係比較好呢?

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# LCPD

set左5隻Speaker都係75db, NOT 中置就加大2db = 78db)
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# LCPD

Sub仔 78db
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  LCPD

Sub仔 78db
Einstein 發表於 2012-9-26 20:22

set左5隻Speaker都係75db, NOT 中置就加大2db = 78db)
即係中置都75db,對嗎? 但我覺得對白唔夠聲同某d位音效唔夠出,
咁應該點好?定係中置都用75db,然後開大AMP個Vol比較好呢?

Sub仔真係唔識set 75db,
如果去到75db就好似太震,
通常都係去到60db以下。

請各位師兄提點!