設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Oppo BDP-103 可以行SMB, 你會考慮嗎?

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
已經有oppo103 spec同user manual, 發現可行SMB入NAS或電腦嘅share, 兼多佐個HDMI (MHL)介面, 可駁streaming device (eg. Himedia player?), 咁你又考唔考慮呢 (價錢另計先)?

Spec :
http://www.oppodigital.com/blu-ray-bdp-103/

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無興趣 行到nfs就考慮
唔需要rom

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Dual HDMI Inputs 係咪可當selector用?

黑鑽玩家

個問題依然係支援iso與否, 如果唔支援iso, 有網絡讀file都無用.

不過由於詎有第二個HDMI input, (懷疑)可否將himedia之類可讀iso嘅player連接, 將讀到嘅iso通過103升呢上4k畫汁?

黑鑽玩家

Dual HDMI Inputs 係咪可當selector用?
andytam 發表於 2012-9-24 19:35

係, 睇user manual, 佢話可以揀前定後個HDMI input source.  不過我懷疑前面個HDMI (MHL)係digital audio支援方面差少少, 最多出到8 ch @48kps, 即係話DD 7.1左右 (估計中).

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MHL 係俾android phone 用

黑鑽玩家

MHL 係俾android phone 用
stephenwan 發表於 2012-9-24 21:20

MHL全稱係Mobile High definition link, CHing講得無錯, 比符合又compile佐MHL嘅mobile device用, 但都可比set top box之類用, 個manual沒講有關MP之類得唔得, 不過個MHL 規格一定可過到1080p video, 只係HD audio點過就無人確認.

黑鑽玩家

根據oppo 103非官方Q&A 網站, 新嘅oppo係可以通過SMB讀取BDMV folder (暫時試過用係Linux 嘅SMB share到而成功睇到Bluray). iso就一定唔得, 要mount上個virtual drive, 等oppo可以睇到個BDMV folder.

http://watershade.net/wmcclain/B ... -the-digital-inputs

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Zack_A + 10 Useful

查看全部評分

星級玩家

經smb會唔會好窒?

黑鑽玩家

經smb會唔會好窒?
Zack_A 發表於 2012-10-1 05:42

我用dune 行smb睇bd都唔窒, 通常2d bd 只需30~50Mbps(平均速率),個高峰值有60Mbps就ok.  普通100M線足夠。

當然,oppo之前係無行SMB, 新機種103/105先得。