設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 聽hifi之路, 要搵多d錢先掂(老麥MCD301+MA7000+826)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

幾個月前,我仲係一個聽歌用AV機放就ok既人,自從架用左十年既AV機壞左之後 ,諗住終於可以升級買部好d既AV機,去了旺角試左部安橋809,除左睇戲,仲試埋聽歌俾我,我問個sales聽歌好唔好架?佢話都ok架,不過聽呢到d ching講,聽歌用兩聲道會好好多,然後個sales介紹左馬仔既15S2俾我,當其時試音用左Elac 247,感覺都好滿意 ,但因為新AV機要下個月先有新貨出,所以等了一個多月.....好開心終於有新貨了,試音都無試就買左返屋企

返到屋企接返我d喇叭,就咁用部DVD機聽下歌仔,感覺好聲左好多,好開心 ,無幾日後,又係聲ching講用cdp講歌會好過用DVD,所以咪買左一部馬仔試玩下,效果同dvd差唔多,只係好了少少,當時係到諗邊到出錯呢,無理由無唔同架 ,然後又上呢請教ching,原來要用好d既電源線,出去睇下線材,閒閒地都過千 ,對我呢d初哥呢講,千幾蚊可以買到hifi仔啦.....胆粗粗去鴨記diy一條三百蚊到既電源線試下,一試之下,效果真係有明顯改變 ,呢一下,令我明白電並唔係電咁簡單。

係屋企用av機聽左個幾月既歌,再出去搵真正聽歌既兩聲道hifi,去旺角試馬仔15S2 + TT = 同屋企差唔多,再試15S2 + Dyna Audio,效果好d,但都未有難忘既感覺,感覺唔太好,跟住走去另一間再試 ,個sales介紹Focal喇叭,我唔係好識咩喇叭牌子,只係知道自己喜歡既聲音,都試下啦。老婆喜歡有指針既amp,佢話好細個時已中意有指針既hifi,然後見到安橋部前後級有喎,咁咪諗住試下啦,個sales問我地個預算有幾多,我話兩萬左右啦,佢就話安橋會超過我地個預算 ,但佢都好好人,搬部機出呢試俾我聽,第一次試過後,感覺好正 ,返屋企商量後,始終覺得部機唔夠份量,所以都係唔敢買,同埋部機唔係日本製,三萬幾買東南亞製,老婆話唔想買。

又過左幾日,又去hifi店浦,老婆見到有一間有指針既hifi買,一睇之下,$4xxx x 24個月 ,咁即係十萬一部,我叫老婆唔好睇啦,唔係我地要買既野,然後同個sales傾下計,傾傾下,佢知道我地有興趣,我老婆話將間車賣左,有十萬可以玩hifi ,算啦,我都唔諗啦,咁個sales介紹左部麥景圖MA7000 + MCD301 + Focal JM Lab 826,入左房試,房入面放了一套100萬既HIFI,感覺好似VIP咁 。接好晒線,開機,無乜咩形容詞可以用,只係知道好正,好好聽,聲音好甜美,好乾淨 ,真係同屋企唔同啦,最終真係將佢地買左返黎,依家老婆仲玩得pro過我,仲話下一步係十萬既喇叭......要努力d搵錢啦。

由兩萬睇到十萬,呢d野真係有毒,真係隨時中毒身亡,要做返多d野搵多d錢先掂。多謝各ching收睇

評分

參與人數 27威望 +235 金錢 +40 收起 理由
ryanytwong + 10 + 10 一定要加分
eviroboy + 10 + 10
hehela + 3 絕對認同
Tonyx + 10 + 10 用家心得
Momogo + 1 精彩報告
calcal + 10 + 10 精彩報告
stanley.hk + 4 正!
sam12345 + 10 精彩Report
TonyTDK + 10
ac100 + 10
titus614 + 10 原創內容
ke1 + 6
Will19 + 10
mchim3010 + 10
fuman0123 + 10
ckw3031 + 10
tennishk + 10
ChowChow + 1
manKi + 10
rockerlam + 10

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

星級玩家

幾個月前,我仲係一個聽歌用AV機放就ok既人,自從架用左十年既AV機壞左之後 ,諗住終於可以升級買 ...
bigair 發表於 2012-9-22 02:30

師兄勁, 你太座更勁~!!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我女人有咁識諗就好啦.

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜有個知情識趣, 趣味相投嘅太座!!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# siukit_siuhan

我女人有咁識諗就好啦. X 2
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

銀級玩家

我女人有咁識諗就好啦. X3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我女人有咁識諗就好啦. X4

黃金玩家

回復 1# bigair

師兄,恭喜恭喜。
你幾生修行,有賢妻又有靚HiFi ? 願聞其詳。
billy

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

很贊成這個題目:聽hifi之路, 要搵多d錢先掂。。。。
但如我咁既普通打工仔,又點樣搵多D錢呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

女人多數鐘意 cut cost, 極小會加注.