設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 魚腮人

轉載:美國DVD市場危在旦夕?

銀級玩家

現在連信和也出現平價一區碟……

進階玩家

如果淨係計BD喺美國嘅銷量, 截至5月17號為止, 今年1/1至5/17嘅BD銷量已經比08年同期上升咗285%...真係冇需要擔心.
MSZ 發表於 2009-5-26 12:23

285% ?  係美國應該無升咁多.  (第一季銷量也是比08年同期上升咗大約100%而已)

其實美國發行商已經非常有動力放係BD 市場, 但最大問題是種種現象顯示BD的興起可能不足以挽救整個DVD市場.

進階玩家

DVD市場咋, 嚇死人咩! 唔係美國危在旦夕就得啦!!
ChineseDog64 發表於 2009-5-26 18:13

美國經濟分分鐘比DVD市場更危在旦夕....

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Paul 兄唔好意思,轉載o左都無同你講聲

美國經濟分分鐘比DVD市場更危在旦夕....
Paul123 發表於 2009-5-28 21:34

進階玩家

Paul 兄唔好意思,轉載o左都無同你講聲

魚腮人 發表於 2009-5-29 01:34

唔駛唔好意思. 其實我應該多謝你: 你轉載文章都有指出文章作者&來源, 很有網上禮儀!   (好多人轉載文章時, 都完全唔提及文章作者&來源)

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

285% ?  係美國應該無升咁多.  (第一季銷量也是比08年同期上升咗大約100%而已)

其實美國發行商已經非常有動力放係BD 市場, 但最大問題是種種現象顯示BD的興起可能不足以挽救整個DVD市場. ...
Paul123 發表於 2009-5-28 21:31

Paul哥, 我有做功課架. 啲銷售數字係由美國嘅Home Media Research做嘅, 08年1月6號至5月18號嘅BD銷量係4,590,515隻. 09年1月4號至5月17號嘅BD銷量係11,949,958隻. 唔信嘅話就去highdefdigest.com同埋blu-ray.com睇吓.

鑽石玩家

山葉幫成員

順便講埋...套BD Taken第一個禮拜就賣出57萬7千隻. 嚟緊果幾套暑假大片要破百萬銷量實在唔難.

進階玩家

感謝MSZ的資料.   不過[4,590,515隻/11,949,958隻/285%] 的數字, 計算的是每週頭20位影碟的銷量, 而不是所有影碟的銷量.
http://forums.highdefdigest.com/ ... estsellers-etc.html

Video Business research和Digital Entertainment Group的統計, 應是所有Blu-ray碟在不同年份的銷量作比較.

ps: 那些網友用Nielsen VideoScan推斷Blu-ray銷量, 但最大問題是Nielsen VideoScan唔係太有公信力, 因為Nielsen VideoScan的統計唔包括Blu-ray和傳統DVD在Wal-mart的銷量.  (Wal-mart是美國最大的Blu-ray/傳統DVD收入來源; 一些電影超過50%的影碟收入也是來自Wal-mart.

鑽石玩家

山葉幫成員

感謝MSZ的資料.   不過[4,590,515隻/11,949,958隻/285%] 的數字, 計算的是每週頭20位影碟的銷量, 而不是所有影碟的銷量.
http://forums.highdefdigest.com/ ... 7119-2009-blu-ray-s ...
Paul123 發表於 2009-5-29 09:32

Walmart以往都冇公開DVD嘅銷售數字, 所以HMR所做嘅調查可以話係最準確.(想當年, Sony同埋Toshiba兩大敵對陣營所發嘅新聞稿都係以佢哋公佈嘅數字為準.) 而且計算埋top20以外嘅銷量亦冇實質意義.(因為數字實在太低)另外果幾位網友做嘅計算都同Paramount, Warner公佈過嘅Ironman, The Dark Knight嘅正式銷售數字相當吻合.

順帶一提, 法國同埋德國方面最近都有公開09年第一季嘅BD銷售數字, 分別比08年同期上升211.8%同埋402%. 其中德國喺DVD/BD嘅市場係排全球第四. 由此可見BD喺短期內係唔會消失...大家大可以定啲.

進階玩家

Walmart以往都冇公開DVD嘅銷售數字, 所以HMR所做嘅調查可以話係最準確.(想當年, Sony同埋Toshiba兩大敵對陣營所發嘅新聞稿都係以佢哋公佈嘅數字為準.) 而且計算埋top20以外嘅銷量亦冇實質意義.(因為數字實在太低 ...
MSZ 發表於 2009-5-29 10:32

1) Home Media Research跟Nielsen是兩回事; 儘管Home Media Research有利用Nielsen的調查作參考, 但他們亦會參考其他數據.  

2)不少調查也有盡量把Wal-mart嘅銷售數字計算在內(儘管沒有Wal-mart實質公布, 但那些機構會用其他方法調查).  嚴格而言, 而家所有美國片商都把傳統DVD/Blu-ray的收入數字keep得越來越保密, 故沒有調查的數字是完全準確.   (btw, 我會覺得Rentrak做的調查算是比較可信, 可惜我無錢申請做會員    )

3)  top 20未必完全反映到實際情況: top 20以外的數字依然有用.  (根據各項調查, 新片影碟的銷量比舊片跌得更慘)
而且根據NPD調查, 第一季Blu-ray銷量也是比08年同期上升咗大約72%而已.  
http://www.homemediamagazine.com/tks-take/blu-morning

4) 同意Blu-ray未來幾年絕不會消失.  但未必可挽救美國整體DVD市場的淡況.