設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rockerlam

[重低音] 被鄰居投訴10仔太大聲...

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

我宜家知唐唐點解要掘個地下室啦

星級玩家

我都有比樓下投訴過,我係sub 仔下面加左塊木板同, 好似好左d

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我懷疑係樓主較錯phrase ,

打心口位去左隔黎屋
官圖無限好,實物永遠做唔到

港島av 人,成日都身痕

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先 你幾大聲幾點佢都可以報警
至於之後警方點對你就睇佢覺得你大唔大聲啦

講講我朋友個case 你聽
我朋友樓下係麻煩友 你裝修時已係咁投訴我朋友d cfu
咁我朋友1個單位 隔離冇事 但會嘈到上下
如果你想大家好來好往既 當時係大家傾下 最好佢可以比你去試下睇下點震法用擺位同音響解決啦
如果你唔想既 最好有部電視仔睇全閉路
麻煩友多數唔會親身同你傾 動不動就投訴 通常管理員會上黎先 話樓下報警ga啦 咁理論上你有兩個方法
1 唔開門
2 同佢講 你唔明佢up緊d乜 叫d警察黎到先算啦
唔好認錯 等d管理員以為你好恰

咁兩個方法都會令到有警察上黎 以我既經驗d警察真心好hea 成粒鐘都未必到
多數佢地會同管理員一齊上投訴者單位先既

如果你有部電視仔可以睇到樓下閉路 建議長開 尤其12點後 好易發現有貨 見到即收細聲

當你冇收or 唔知佢地到啦  d警察就會黎禁鐘 你又可以揀開or 唔開門
今次最好就開啦 唔開門要玩另一樣野 下次有機會先講 記得好口d  不過唔好比警察入屋 佢冇權入去廢知比佢見到你有幾多機先入為主係你嘈
多數2-3次內都係口頭警告

留意既係嘈到樓上下既多數係低音 佢理論上冇咁易trace 到係你 你可以同返d差佬講根本唔知咩事 佢證明唔到d聲係from 你告你唔入 連口頭警告都唔得(所以唔比人入屋好緊要 必要時可以扮傻 尤其好似我朋友呢d會震到下面 但門口唔係太大聲既)

如是姐玩左幾多個月連口頭警告都冇 得閒仲成日set好隻十仔震下下面個天花

其實仲有幾種玩法 不過懶打 呢個最簡單

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gsir兄,你講嘅完全發生我身上,我十月全新屋裝修下邊條麻煩友已經不停投訴,我已經同管理處由八月申請裝修紙至十一月尾,正常時間開工又不停投訴,親身上黎又話可唔可以下午3點後先裝修,又話自己返夜班,叫老婆上黎又試過,帶埋啲on9管理員上黎又試過,啲管理員又on9嘅,正常時間又有裝修紙佢又跟下邊條麻煩友一齊儍,最後裝修師傅終於忍唔住小佢地唔通我哋下午3點開工6點收工呀,我哋都俾業主鬧啦,俾幾千蚊攞裝修紙都俾人投訴係咪痴九筋,小到仆街,到我搬上去住又不停投訴,又開窗大叫(小我老母跟住話唔夠大聲再大聲D),我部機七點方向off、只係開到九點方向,我已經不停做隔音,飛走D底音,我仲要你中午過後先聴,不論早、中、晚佢都不停投訴,真係(忍得你食得屎),最後同管理處嗰邊傾過,再問一個熟悉嘅管理員先知下㡳條契弟一向都係麻煩友,仲要知道一定係下邊條七友,(因為管理處一定唔會講邊間住戶),忍左十次以上,而家唔忍喇,正常時間照爆,間唔中跳下地坂、拖櫈、...............,大家都係想住得開心,攪到而家咁,何必呢。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rockerlam 發表於 2012-9-20 10:46
我女得15個月大,同我坐埋一齊炸Battleship都冇喊(我開到-10DB到).............. ...

有野看同靜聼低音,二回事好慘的如果他住你樓上,佢就可以大報復。
philippe

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nicknick 發表於 2012-9-21 00:19
有分別,
家居裝修工程歸入《噪音管制條例》條例4的一般規定,所以有時間限制即係11至7;
如果是屋外的 ...

philippe

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JKC710 發表於 2012-12-9 15:01
玩得就無得顧咁多, 最多唔咁夜爆, 其餘時間佢有佢投訴, 你有你玩, 部機/REMOTE響你度, 俾我就唔理得佢咁多( ...

philippe

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

philippe 發表於 2013-1-2 18:24

樓上GSIR師兄都係咁講, 建議就俾哂你喇, 如果你係怕投訴就唯有細細聲玩.

以上真係我既個人意見, 而家好多HK人(可能包括埋我自己都未定)郁D就話投訴, 如果你認衰, 你以後就輸鳥.........