設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 開箱.....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

因為先前手痕整番部CD-950
所以少一對訊號線用

所以星期日買左對線用

原本幾位CHING建議買Oyaide PA-02
價位亦都適合
但最終臨時變節買左
Madison Audio Lab Esi-1

其實事先亦見到有一位CHING話呢隻牌子既高階線都有D問題
1. 全頻不平衡
2. 音質質感極端不佳

但亦有以下優點
1. 音場改善
2. 空間感改善
3. 組裝優秀

因為抱著單晶銅同中頻吸引呢一點
最終都試左呢條線

由於本身就打算投資CDP比投資CAS值得既前題

一開始呢條線係比CD950用的
所以開始煲亦係由CDP去煲

一開聲我只可以用驚嚇呢形容.... 真係衰到冇朋友

在開聲約5小時後
小弟實在受不了
最後就調左部AMP的EQ
加左高同低
之後就變得平衡D 但就非常不耐聽
好奇怪

後來推算有兩個可能:
1. 對線好唔夾部CDP
2. 畢竟部CD950已經十幾年 係咪真係報廢或跟唔上

唯有...
交換測試

1. 將CDP的訊號線換成 Wireworld luna6
換完後
全頻平衡得多
高頻仍然偏暗
但係冇咁離譜

2. 將Esi-1 插到QUAD D-LINK1 上
即使聽MP3
聽感亦遠遠優於插在CD950上..
當然此時BURN-IN時間已到十幾個小時
但不用調任何EQ
已有不錯的結果

所以最終新線變左比CAS用....

最終結論係
Madison Esi-1 係癖性較重既線
由於部CD950已經偏中偏暗
小弟其他線都係Cardas Twinlink同Quadlink
用新線後太多有癖性既野重疊
導致有如此可悲既結果..

同時亦令我了解到部CDP雖然係多年前不錯既CDP
音樂性很不錯, 但係除此之外 音響性已不太好
亦可能中途保養不佳既關係
質素亦有一定的影響

所以下一次可能就到換CDP或喇叭了...

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

所以玩平衡度高的線就易攪D

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

全新入都幾傷...

點解唔入二手試咗味先呢

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩...好高深呀"毒", 又要換CDP & 喇叭
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個牌子喺數字台二手區都成曰出現!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# que

師兄你而家係唔係諗緊 : 早知就比多幾舊水買條oyaide turzo好過啦

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

呢條線當日我都一手買入,個多月後二手賣出,冇咗三成有多。。。因為二手都好多人放下。。。。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

1萬

白鑽玩家

數字台有好多二手賣.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不要緊
線呢家野其實係好玩既

用呢配下也無坊
我係馬交
仲難放

我都好想知條線有冇方法配番順佢

星級玩家

不要緊
線呢家野其實係好玩既

用呢配下也無坊
我係馬交
仲難放

我都好想知條線有冇方法配番順佢 ...
que 發表於 20-9-2012 13:11

先唔講條缐得唔得,因有太多因素影響,最終都係一個字(夾),但最基本信號線起碼煲200-300個鐘先知咩聲底,500個鐘先叫煲好,喇叭線就更加耐,所以ching剛剛買會來,條線唔得係正常,慢慢煲下先拉