設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: eddiesteph

[請教] 求救,75同aviano 7唔識set up

高級玩家

回復 18# 古晶

奇哥,你果個又掂嫁?set好曬關照下細路喎

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  rt80
唔該師兄,但係個距離怪怪地?點解十仔會遠過座地?座地喇叭可set large嘛?係咪set small會 ...
eddiesteph 發表於 2012-9-20 12:20

你睇下呢篇教學先啦:
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 28# eddiesteph

Large同small唔係指喇叭嘅size
係喇叭嘅響應頻率
如果你對對喇叭低音有信心先好set large
通常都係set small
分頻點以下嘅低音交哂俾隻拾

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  fatkie
師兄你set成點呀?
eddiesteph 發表於 2012-9-20 12:20

叫做有聲, 識得震咁囉.
晚上唔敢試太大聽.
周未至可以爆爆佢
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  keke323

ssp26條魚
eddiesteph 發表於 2012-9-20 12:55

真係抵玩
【苦盡甘來】

高級玩家

回復 33# rt80

明白,我呢啲入門級喇叭都係set small好啲。

高級玩家

回復  eddiesteph

Vol隨你口味->行mcacc(主要靠佢detect個距離)->set up完之後check下前三隻喇叭係咪lar ...
rt80 發表於 2012-9-20 09:21

唔好意思師兄,係咪首先將個十仔vol同個freq推到一半同200hz,之後就用mic auto mcacc等佢自己set好喇叭同十仔既距離,最後就人手set喇叭由large去small同分頻點80至100,呢個就係個step?
新手半筒水,好多野唔明同好多問題,唔好意思

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

回復  成成

仲有個crossover,應該set mic前用80,set好之後推到90至100?
...
eddiesteph 發表於 2012-9-20 09:08

我用啲好古老咋,幾隻喇叭攞好用尺度距離,皇帝位set好每隻增益輸出最均,一般以前置較大2/3為標準再調較,十仔手較80,放到一個隠形位置,唔覺佢存在,再set 0定180度,邊個同其他喇叭夾得最理想咋
TV:Panasonic TH-P50VT30H
BR:OPPO 103
FS:Fisher STE-1200
AMP:Audio Note M3  
Manley Mahi   AUDIO NOTE QUEST SILVER
Sansui AU-D907LE
CDP:Accuphase DP-510
AUDIO NOTE DAC 2.1X SIG

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 37# eddiesteph

正確,之後就揾隻自己聽慣嘅碟去試
校好個音壓都未滿意的話,就要喺擺位入手
呢個就好考功夫,要慢慢試,每個人屋企環境唔同,冇一個標準
單元向出向入又有分別
近牆量感會多d,但可能會亂/濛
離牆就乾淨d,收放快,但會少左一浸浸果d低音
仲有訊號線,電源線,墊材呢d補品
總之就好多野玩

高級玩家

回復 39# rt80

多謝師兄既指導
萬分感激
借問聲師兄有無聽歌碟推介?重點聽高中低音,嘻嘻,可以話係試機碟。
有個朋友介紹左隻波波碟,呢隻可以嘛?