設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[BD亂評] Taken (美版實物圖)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

美版無中字

故事:
退休特工愛女到法國外遊時被拐賣作為性奴, 而主角就只能在頭96小時之內有機會營救, 之後既故事就可用十一個字: 無敵老豆單騎千里救愛女.

畫汁:
主要都係城市場景多, 日景夜景窒內既畫面表現都理想, 不過唯一覺得有較多雜訊既係在片中較後段場夜間飛車片段.  因為取景地點既街燈大多是偏黃, 唔知這是否雜訊來源既主因?  因為發覺其它既夜景只要沒有黃黃既街燈時又唔覺有問題..?!  

音汁:
爽快,  因為槍戰場口都主要在室內, 所以槍聲非常之沉實同...乾淨利落, 每下開槍聲都不是只聽到砰砰砰咁簡單, 係無一下都聽到退鏜子彈彈出黎既聲.  至於兩段飛車都當然又係時候去享受你既 5.1 / 7.1 / 11.1 ...etc.  戲內仲有一種聲效同樣清脆, 就係主角每次出手扭斷頸骨聲..哈哈...(變態 )

Extra:
是有的, 都係 makeing of 之類, 不過無睇到所以無得講

總結:
有別於一般荷理活既製作, 呢套歐洲風味既動作片完全比到一種簡單直接既感覺, 細節上合唔合理我理得你, 總之就係要令到睇既一下就要入戲.  愛女被拐, 所以主角基本上手起刀落, 每每都係幾招了唔駛攪咁多花招, 果種神阻殺神,佛阻殺佛完全明白.  就連為得知真相就連前隊友既老婆都照轟無誤(當然無殺佢  ).  所以如果想搵套唔駛用腦得黎又痛快直接娛樂性又高既非老荷動作片, 呢套岩哂   

寫得唔好就多多見諒   
器材:
Amp: Onkyo 875
TV: Pinoeer 427XG
BD player: Panasonic BD30
Speakers: Klipsch RB51+RC52+RS42
Sub: Velodyne CHT-10

評分

參與人數 2威望 +8 收起 理由
haha161 + 2
wil-wil + 6 Thanks your BD Review

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我鍾意呢套嘢簡單直接完全唔需要用腦,節奏明快,簡單幾個鏡頭就交待男主角與女家的關係,唔會拖泥帶水,時間又短,睇得爽快!!!

高級玩家

我鍾意呢套嘢簡單直接完全唔需要用腦,節奏明快,簡單幾個鏡頭就交待男主角與女家的關係,唔會拖泥帶水,時間又短,睇得爽快!!!
劉一舟 發表於 2009-5-25 17:37

十分同意, 絕無拖泥帶水, 由其係佢開槍打朋友老婆果度我都~~   " 哇! 狠! "  左出黎

2萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Good report!!

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

呢套未睇, 但係大部份我睇過嘅review都有讚冇彈, 睇嚟隻碟都係買硬...

黃金玩家

我係amazon訂左, 運送途中...我買的原因是看過一舟兄的閱後報告, 在此多謝各師兄的報告 , 各師兄keep going

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

just watch after reading ching's report,agree this one very exciting than expected ,i'm surprise the story,pq & sq are quite good