設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tatchai

[請教] 耳機同喇叭爭咁遠?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  阿盛

我都幾同意ching 的講法 Except for "書架喇只起碼五六萬(估計)以上", 因我想 ...
mac1 發表於 2012-9-17 17:19

我亦都好同意你同意ching嘅講法, 耳機, 真係贏音色.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 11# edm230

正在嘆咁ED8 + WA2...唔知 speaker (same price as ED8) 做唔做到 D 細節 , Details & 音色呢!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  edm230

正在嘆咁ED8 + WA2...唔知 speaker (same price as ED8) 做唔做到 D 細節 , Details & ...
mac1 發表於 2012-9-17 17:38

等你玩Toy Tower/Proac之後應該唔會再問呢啲^_^

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 13# edm230

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 14# mac1

其實...其實...我超想知道點樣先可以推到對5,6萬蚊嘅喇叭輸俾2千幾蚊嘅HD600...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 15# edm230

Me too, 我都超想知! HD600 我沒有聽過! HD650... I had it before! That was very good! 但是 $50K-60K 的喇叭,絕對不是小兒科! If HD700 和 $50K-60K Speaker 比,我估找100個有玩開HIfi的人士來AB比較, 都未必比有一個可以一致認同的Absolute answer!

所以如果話$50k-$60k的喇叭輸俾2千幾蚊的Headphone...真是hard to believe!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  edm230

Me too, 我都超想知! HD600 我沒有聽過! HD650... I had it before! That was very go ...
mac1 發表於 2012-9-17 18:45

mac1兄你咁諗就唔啱啦, 師兄講得出佢一定試過, 我點都唔信師兄會順口開河, 未試過就亂吹嘅.
師兄佢喺CAS&HIFI區問緊Domus升Cremona, 不如我地虛心啲問下佢既然2千幾蚊耳機贏5,6萬喇叭
咁依此計算, 萬幾嘅HD800應該穩贏30萬喇叭, 點解師兄仲咁升10萬元級喇叭呢? 咁咪好似好...蠢...
唔會嘅, 師兄一定有佢原因嘅!
同埋起碼都請佢話我哋知邊對5,6萬喇叭輸比2千幾嘅HD600, 等大家唔好入錯貨, 做笨柒都好吖.

鉑金玩家

要好聲需整個系統來看,環環相扣,缺一不可

SPK/HP/IEM都只是載具,用來反映來自前端的聲音而已,前面衰聲,後面就跟住衰

我會話"合理驅動"的話,喇叭當然優於HP,但要用幾多錢供養先

以香港來說,很多人有錢買器材,奈何先天空間已限制了喇叭的性能

不過,耳機產品相比喇叭有更多混水模魚之輩就是,很多時都買唔落手

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 17# edm230

haha...I want to know 邊對5,6萬喇叭...希望這對5,6萬喇叭不是very overpriced.
    其實我所講是有水準的5,6萬喇叭和其背後的相關器材. 還是有可能這位師兄弟是比較frequency response between 這對5,6萬喇叭speakers & HD600! 我都估計這對5,6萬喇叭未必可以去below 20hz! 如果是這樣,這師兄就是對啦!
其實以上所講都是有說笑的成份,希望這位師兄吾好介意!
我之前的意思是in general conditions 和比較器材那一個好些,其實都是有主觀性的!  That's why I said there may not have absolute answer 呢!

新仔玩家

mac1兄你咁諗就唔啱啦, 師兄講得出佢一定試過, 我點都唔信師兄會順口開河, 未試過就亂吹嘅.
師兄佢喺CAS ...
edm230 發表於 2012-9-17 19:37

估唔到下午UP過下五六萬, 會引黎禁多評語
其實我... 有寫(估計)嫁喎, 佣有既喇叭, 只係三萬幾, 但去人地屋, 或者hifi舖都聽過唔少其它書架, 心中有少少估量姐
當然, 配答得好, 可能三四萬既書架己經可以等同hd650 既音質都未定, 但三四萬既座地就還是相差太遠喇, 我用同一部DAC, 用hd650 聽真係超detail, 好多細至野浦返晒出黎, 仲有D 音低中頻, 總之以音質計啦, 全部KO 晒我對座地

但要音質好, 好既amp 又可能除時貴過對喇叭, 所以應該話三四萬喇叭, 配上三四萬以上既合併amp, 先有機超越唔使五六千蚊既耳筒加耳擴
以上都係小弟睇法, 可能其它師兄經驗多, 多D 其它意見, 或者玩得更好, 或者真係玩得出五六萬留下組合(amp+speaker)己達到headphone+headamp 既quality

headphone + headphoneamp 覺得比正式音响算簡單D, 要既綫材少好多
成套hifi, 由基本D 起, socket -> pc -> 拖板 -> pc -> cdplayer -> inteconnect -> amp -> speakercable -> speaker
玩monoblock 又多D 綫, 全部綫都四位數字以上, 千都係入門, 好D 又要兩三K以上, 又要音响架, 釘腳.. , 所以三四萬喇叭加三四萬amp, 只係八九成炸, 仲有一兩成預返D 補品