設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nofakeplease

[線材] 亦x耳機是否當人傻了?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄的資料,可惜這都只有廠自己講,如何証實無從稽考。算了我都不想爭論下去。 ...
nofakeplease 發表於 2012-9-16 00:19

師兄你好, 請問係唔信廠家會用8N OFC, 定係根本唔信世界上有8N OFC呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 56# 小爾

呢排忙到死, 你隻W3000ANV熟曬啦?

高級玩家

太忙但睇左咁多日都忍唔住覆
其實呢個帖大部分師兄都質疑該店的宣傳
不過問題關鍵係在於Odin線的來源
而非7N OFC的存在是否合理
(Denon及Audio Technica也用過7N的OFC線)
就算話有...亦唔代表維護緊該店
兩者並非有直接關係
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 63# MakCato

樓主嘅質疑已經由Muxx內部係咪用真正Nordost Odin線芯, 上綱為世界上根本冇6N以上OFC. 再上綱為世上所有線材均為廠方吹水.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

CATO 啊~
樓主好像一直沒有用過 "ODIN" 這個字眼啊~

就是一樣說MINGO 就英女皇是男人....這大家當然知道是個天大笑話, 問題是樓主就好正義的說 "MINGO 說大話, 因為英女皇穿裙的, 而英國只有男人可以穿裙的"......真是50步笑100步.....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

產品買賣,廠家有其宣傳方法,某些廠喜歡誇大產品的材質 / 成份 / 效能,如奶粉廣告會宣稱產品含有大量原素,有些廠甚至會誤導消費者。會出post其實是希望在網上尋求認同,吐一吐苦水,用文字表達對黑店的不滿,其實樓主的怒氣是可以理解。

只是對同一件事,不同人往往會有不同的理解,尤其是技術數據,更加是撲朔迷離,綜觀版友的意見,其實觀點不同,亦各有道理。大家上得76,無非是喜歡76的自由度,能包容不同的意見,其實版主們都盡量去維持76的討論自由,因為每個人觀點總有其道理,亦正因為大家意見不同,才需要討論場地及空間,如果作為版主「左」封「右」殺,大家一定覺得無癮,最後走人,這絕對不是我想見到的,但76的原則是「尊重別人,客氣討論」明白大家觀點不同,討論時少不免會處於面紅耳赤的狀態,只是期望大家注意用字,懇請大家避免使用帶有人身攻擊的字眼如「無腦」,「你都唔睇野」,「同你討論都廢事」的字眼,始終每個人都只是陳述自己的觀點,就算「意見」唔岩,睇法唔同,都唔代表討論者個「人」有問題,希望大家理性及客觀去討論。

評分

參與人數 2威望 +16 收起 理由
matthewlam64 + 6 絕對認同
SonSon + 10

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

高級玩家

回復 65# t1174

噢...不過OFC的問題的確令人有點無奈
而更無奈的是...出來解釋說設計同事出錯的...本來就是設計部的負責人...
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 67# MakCato

「而更無奈的是...出來解釋說設計同事出錯的...本來就是設計部的負責人...」

產品我就唔識評論啦,但我個人認為佢點講都係死,呢種回應手法過於笨拙,多少有D當人係傻,作為一間公司,不誠實是難說服消費者,如果連產品設計的審核都沒有,更難說服消費者,有D野出左事,唔係推晒比人就可以解決,產品太多亦唔代表可以求其了事,坦白講,間間公司都產品多,最理想的做法是去承擔,而唔係每次出事都推得一乾二淨,雖然咁樣講有D抽水,係教主話亦軒從不做一些不正當的事,我自己就唔認同,成日唔幫人供強積金,似乎唔稱得上誠實同正當,生意人係利字當頭,但誠實比起搵食更加可貴。
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

說起來, 樓主說的其實已經是"第二版"了, 在MINGO 的 FORUM 有一貼(ID 正正就是 CLP, 就是應該第一個指出樓主問題)說明"第一版"出晒事, 因此先改到現在"第二版"咁. 不過這個"第二版" 也夠"誇張"...真是想睇下"第一版"有多"精彩".

新仔玩家

唔信!!!!!u lie to me