設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 有冇師兄係沙田區聽開數碼電台?

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有冇師兄係沙田區聽開數碼電台?

想同吓你地既經驗, 會唔會耐唔耐完全收唔到?  (所有台)

我新買部 dab+ tuner (駁 Amp 果種)就耐唔耐完全收唔到(一個禮拜一兩次), 但隔一排 (幾個鐘或一晚)又無晒事.

會唔會係發射站問題??
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301
Velodyne SPL-1200 Ultra

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

數碼電台唔係摺咩?

76-FC 藍寶石勲章

唔係, 宜家暫時總共有 13個數碼電台(將來會更多).

可能會摺果個係 DBC公司(即係鄭大班果間) 果 5個台, 即係就算真係摺左都重有 8個台.

但我相信DBC 係唔會摺既(支持大班)
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# MarkKwok

我有部入門大班電台收音機,就下下要放係窗口先收到!勁煩,所以冇用好耐啦! 我住一城附近。。相信和訊號弱有關!
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我唔係日日聽, 間唔中夜晚聽但從未試過收唔到或斷線.
我住大圍, 收音機擺正屋中間的

76-FC 藍寶石勲章

回復  MarkKwok

我有部入門大班電台收音機,就下下要放係窗口先收到!勁煩,所以冇用好耐啦!  ...
chakat 發表於 2012-9-12 11:38

我都係附近喎!  不過我個 case 係收到既時候就好清(天線放窗邊), 但一有事就所有台完全收唔到!

幾個鐘後又無事.

76-FC 藍寶石勲章

終於搵到問題所在啦!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# MarkKwok

師兄:你耐唔耐先一次都好丫!我住柴灣買左幾個月一次都收唔到呀!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

76-FC 藍寶石勲章

回復  MarkKwok

師兄:你耐唔耐先一次都好丫!我住柴灣買左幾個月一次都收唔到呀! ...
chuwing 發表於 2012-9-14 00:05

咁慘?! 柴灣無 cover 咩?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# MarkKwok

我係地鐵站上面都唔得;公共天線唔得;成條跟機天線掉出窗都冇返應;
哈哈不過最後又得Wor....拎番部狗肉番中環原音試佢又識出聲重幾好聲添!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra