設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[網絡寬頻] Netvigator 100MB

星級玩家

jeffrey_0719 發表於 2012-12-26 00:03
超靚仔  

我都準備緊

宜家比我唔會買Corsair Vengeance 復仇者 CMZ16GX3M4X1600C9 DDR3 1600MHz 16GB Kit (4x4GB) 連黑色大散熱片

我部舊機都係用緊 corsair vengeance cmz8gx3m2a 1600- cl8 4g x4 ,其實我見hkepc 有人放ddr3-2400 8g x4 都係$2000 唔洗,

Plextor 128GB PX-128M5P M5 Pro Series 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟
數量:1         價錢: HK$990

宜家買都買 plextor 256gb m5 pro $2000 左右...但睇睇下無問師兄既buget 係幾多添?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2012-12-26 00:14
宜家比我唔會買Corsair Vengeance 復仇者 CMZ16GX3M4X1600C9 DDR3 1600MHz 16GB Kit (4x4GB) 連黑色大散 ...

13000左右。。。。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2012-12-26 00:14
宜家比我唔會買Corsair Vengeance 復仇者 CMZ16GX3M4X1600C9 DDR3 1600MHz 16GB Kit (4x4GB) 連黑色大散 ...

第一次砌機 好多野唔識

星級玩家

jeffrey_0719 發表於 2012-12-26 00:03
超靚仔  

我都準備緊

其實比我選擇我有幾個牌子我係唔會選擇, 第1係CoolerMaster Hyper 212 EVO (RR-212E-20PK-R1) CPU Fan
依個真係有個好少少建議,其實風冷仲有人用,不過宜家d 一體式水冷咁抵,買隻antec h620 又好 h920 又好,都係幾舊水,又唔洗加水冷液,玩2-3年都係拎個吸塵機吸個水冷排位,部機d 塵又無咁易帶入去塊底板度, 依樣野真係值得投資,散熱效果都明顯左好多,

其他野hardware 野, 我其實無咩意見比,因為近排我都少左去hkepc 度soso , 同埋小弟display card 會比較鐘情於nivdia 那一邊,因為個driver真係比較寫得好d,ati 既色深雖然係明顯清晰少許,不過ati 夾usb tunner \ pci-e tv tunner 成日爆格,我依方面撞過好多次野

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2012-12-26 00:21
其實比我選擇我有幾個牌子我係唔會選擇, 第1係CoolerMaster Hyper 212 EVO (RR-212E-20PK-R1) CPU Fan
依 ...

咁我唔要個CPU Fan, 轉水冷?因為我準備拎張LIST去汁

星級玩家

jeffrey_0719 發表於 2012-12-26 00:18
第一次砌機 好多野唔識

打算全人手砌,定假手於人先?{:9_408:}  
唔係取笑師兄,因為如果$13000蚊,我估我未必會咁執法,
其實宜家無人買win7 架喇...最多都係裝左開心版之後用優惠價轉去win8 pro 都係$400蚊樓下(網上),
買upgrade 版就係偉倫見到 $580 , 因為我本身不是安裝win8 pro, 我是安裝企業版本, 不需要裝左win7後才裝win8 ,放dvd 直接安裝就成功左,如果師兄唔係太急既話,1-2日時間我係家中話公司幫你睇一睇都可以,其實腦場我都有1-2間幫襯開,睇下幫唔幫到你拎番少少優惠價 , 機箱coolermaster....用料好一般,比我夠地方一定choice lian-li, 其次就地方,一定係選擇sliverstone 既case, design 比較好,用料都有lian-li 7-8成

星級玩家

jeffrey_0719 發表於 2012-12-26 00:25
咁我唔要個CPU Fan, 轉水冷?因為我準備拎張LIST去汁

仲有2樣野提少左你,gigabyte 唔係唔好, 以前佢既頂級版, 咩x58 ud7 -ud9  塊塊用暈哂,最終久唔久都會無啦啦 bios 都入唔到,佢用料超頻係有一定保證,但你要耐用, 真係asus 會比較好少少,我由用緊粒2600k 長超4.6k 再轉埋去2700k  塊maximus iv extreme  用到宜家都無大既問題,bios upgrade 上到2011年6月30後,一路24x7 用到宜家,都無輕過一次機,我既經驗超頻玩家,買來超頻追新底板既,玩完放番出去就無咩所謂,耐用asus 係真係首選來的

第2點提流左, antec 火牛唔係唔好, 講抵玩,買隻corsair ax 金牛啦, 火數你自己預番你本身想買果個火數,我果時買隻ax1200 都係$2000蚊左右,用料一流

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

葵一 發表於 2012-12-26 00:34
仲有2樣野提少左你,gigabyte 唔係唔好, 以前佢既頂級版, 咩x58 ud7 -ud9  塊塊用暈哂,最終久唔久都會無啦 ...

ching plz check pm!!

星級玩家

如果師兄有需要幫手諗一諗過list 又未出機住,你可以pm講聲我知,預少少時間比我幫你諗過實用既組合,電腦零件效能高係好多人既首選,但散熱都好緊要,內部一熱, ram motherboard display card power supply 總會是但一樣無啦啦出現問題 ,不過師兄有需要幫手既, 我都除時歡迎,我唔會收取咩利益報酬{:9_421:}  只係幫到人既就盡量幫 ^^

星級玩家

超靚仔  

我都準備緊

SORRY 師兄依排比較忙,火牛我建議你買隻大少少火數既CORSAIR AX 700W 左右, case 都係看你既喜好,至於ssd 轉256gb 會好少少,因為ssd 用量過半效能會有所下降,cpu風扇,真係建議你接觸下antec h920 既水冷套裝,ram 比我會選擇8g 1條過, 唔洗一定買kit的, 買4條同牌子同model 達1600 cl9 都好多選擇又唔貴, 裝os 最好使用64bit windows 版本 hardisk 方面找一些堅電的5400rpm 2tb 2.5吋宜家會比較平少少,但效能差不多,因為依個預放backup 及data 太快壽命都可能無咁保障