設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 人玩我又玩地盒, 不過係山寨地盒樣板

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

細細盒,哥仔打開俾我睇, 但內部好簡單, 內有電氣石, 電氣石碎, 黑石英, 鐵粉, ........及銅板+銀線, 好似中藥咁

~2 (2).JPG

哥仔話鐵粉可增加電子擴散性, 話明係山寨樣板, 當然無得賣, 我只係白老鼠之一

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

report plz

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛冒被隔壁投訴風險, 試聽了幾首, 已經唔係好大db,  可能深夜關係, 聲好似比較特出, 咬字同定位比較清脆, 我唔係好識寫
聽感, 也未有時間AB比較, 但相比平時所聽比較沈靜, 音場好似深左入去咁。

Maybe 心理作用

高級玩家

愈黎愈多人玩盒

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

REPORT please

銀級玩家

DIY 地盒留意以下幾點:
1) 用電氣石就係因為晶石内含氧化鐵成份,有吸波作用,再加鐵粉實際功效不大
2) 用石英係因為石英有比較大 o既壓電效果,進一步幫助由電氣石吸到 o既電波進行能量轉化消除,但带壓電效果 o既石英係純度高 o既白石英(任何带顏色 o既石英都含有雜質),所以用黑石英幫唔到能量消化
3) 仲要加其他氧化金属作為吸波材料,唔同 o既氧化金属有唔同吸波特性,用唔同 o既氧化金属調整吸波頻段

具體參考維基百科,search 電氣石、石英、壓電、電致伸縮、吸波材料就知道,我響舖頭都係咁介紹,比人睇埋制作過程添!地盒冇秘密,賣 o既就係一份手工費,當然詳細份量我唔會講,因為係我 o既搵食技倆,正如你識炒菜、酒樓大廚又識炒菜,人地肯比錢去食碟菜,就係差別在酒樓大廚調味 o既功夫,不過既然材料同過程冇秘密,一理通百理明,搞清楚材料功能同特性,其實大家都有機會炒出碟靚菜。

評分

參與人數 9威望 +72 金錢 +10 收起 理由
kungfutown5 + 10 + 10 一定要加分
Einstein + 10
agic + 10
Erictk + 10
timmy + 10
CANEEKER + 1
leo25 + 10
jonahung + 10 多謝分享
shiftvictor + 1

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# Wilmer威馬

多謝講解,
我個friend 全部係淘寶買料自己 diy, 佢整左幾個, 俾D 朋友試, 再聽意見改良再加咩材料, 佢話要別人試完聽完俾意見先係中肯 wo... ,
佢打算用2年去試唔同組合

銀級玩家

回復  Wilmer威馬

多謝講解,
我個friend 全部係淘寶買料自己 diy, 佢整左幾個, 俾D 朋友試, 再聽意見改 ...
shiftvictor 發表於 2012-9-11 10:54

我都搞左兩年幾有三年,有心機自然搞得出好野!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都搞左兩年幾有三年,有心機自然搞得出好野!
Wilmer威馬 發表於 2012-9-11 10:56

辛苦錢來,加油
雞雞音響組合

銀級玩家

辛苦錢來,加油
喜喜天使 發表於 2012-9-11 11:23