設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[【長命帖】] 痴線佬顛佬傻仔同好會~~~妹仔大過主人婆

關閉 [複製鏈接]

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

另外一個妹仔。
米赫洛域 發表於 2012-9-13 23:11

引屎人咩

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真係有"銀"用啦!
KING 發表於 2012-9-13 23:15

我真係「銀,銀」聲叫痛勒

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我真係「銀,銀」聲叫痛勒
angllewave 發表於 2012-9-14 05:57

但係你痛得好開心喎,笑聲不絕咁添!哈哈!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 372# KING

其實我用既係acoustic revive, 所以質數比起普通老P/ 單支線更好, 只係價錢比起呢d貴幾百倍

1萬

鉑金玩家

回復 373# KING

記得第一次去mk買鋼沙, 好多間都話無得賣, 得其中一間話有, 但係果間拎左包唔知咩野沙比我就話係鋼沙, 最緊要一拎上手輕飄飄, 一睇就知係到呃緊我啦

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

其實我用既係acoustic revive, 所以質數比起普通老P/ 單支線更好, 只係價錢比起呢d貴幾百倍 ...
ropresident 發表於 2012-9-14 09:21

你自己鐘意咪得law,最緊要你覺得開心!
我個人就覺得接線最緊要方便連接個蘇肉,至於話質數唔駛話好把閉都得,平衡好力冇味精就最岩拖板用!
祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

回復  KING

記得第一次去mk買鋼沙, 好多間都話無得賣, 得其中一間話有, 但係果間拎左包唔知咩野沙比我就 ...
ropresident 發表於 2012-9-14 09:29

去德8地庫搵搵啦!
但係你要講清楚係"鋼沙"唔好講左"礦沙"喎,因為"礦沙"即係"石英沙,真係輕過"鋼沙"超多呀!
祇回應不推介!

1萬

鉑金玩家

回復 386# KING

因為作為一個高要求既我, 小弟知道平價,中價,貴價既分別在於那.
平價線係平衡, 但高低伸廷, 空間感, 分離分析力 明顯不足
中價線各方面都會好好多, 但好多時都會有明顯個性/偏聲既問題
貴價線可以話最完美, 但最唔值得買, 因為要做到平衡, 中性, 有力, 樣樣都要做得足真係超超超超難.

但小弟考慮到拖板內只係短短距離, 就算用到好貴既線材做接駁都係幾舊水既事, 但換黎完美既結果.
再加上king sir多年黎埋頭實驗既備長炭+電氣石既效果, 小弟相信已經係近乎完美既效果

3萬

鑽石玩家

回復  KING

因為作為一個高要求既我, 小弟知道平價,中價,貴價既分別在於那.
平價線係平衡, 但高低伸廷,  ...
ropresident 發表於 2012-9-14 09:54

多謝你分享心得!
我自己都試過用貴野 7N 14awg單晶純銅線黎做接線, 但自問隻木耳真係聽唔出有咩分別!
祇回應不推介!

1萬

鉑金玩家

回復 389# KING

老實講, 2mm直徑左右既單支真係唔會有好大既分別, 起碼要2.6mm先會開始聽到每個牌子既特性.

散芯反而會提供更加訊號(尤其高頻到超高頻), 而且因為中高頻開揚左而產生出明顯更好既空間音場感, 所以小弟都由單支轉為散芯線, 因為試過短短4吋都有明顯分別, 所以不得不相信.
當然, 最主要既喇叭係會最影響你用既線材, 假設用書架既話, 主力搞好高頻就可以; 相反,座地就要搞好低頻先.

基於人人器材唔同, 而且取向唔同, 所以都應該因材施教