設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[HDMI 線] 超深冷技術:Wireworld對決篇 (HDMI: 紅線vs紫線「已處理」)

鑽石玩家

GaryHo

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前言:
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

在未經處理時都曾問朋友借條紅缐比較過,當然無論聲畫都稍勝一點,一分錢一分貨,今次再比試又如何呢?
取回線後回家已急不及待插返落部機到去片,畫面一出,嘩!嘩!⋯乜畫面咁暗又咁濛,條缐係咪我㗎?

放心,條缐當然係我啦!只係經過處理既線都需要當新線,重新煲過,所以呢幾天唯有不斷播片,結果當然係喜出望外!

測試影片:
變形金剛3,超級戰艦,復仇者

畫質:
亮度:提升至紅線水平,平手
立體感:整體缐條再突出,比紅缐稍勝10%,紫勝
顏色:濃艷,更滑,更似高清畫質,黑色出奇地變得更黑實,紫勝
雜訊:睇開老變或戰艦都會發現,畫面都會有一點點微粒,今次一試大幅減少,紫大勝

聲效:
音場及動態:始終不及紅線,紅勝
質感及分隔度:紫線背景音效較靜,聽爆破聲時較有質感,而且清楚分明,紫勝

總結:
超深冷技術,我會以「清」「靜」去形容,對於追求高「清」畫質,背景「靜」既用家最適合,連家中老闆都睇到分別,而此技術原理,係令分子重組,使訊號傳送更有效,從而減少失真及雜訊!所以不要期望可以改變特性,只是改善特性!

而坊間都有替客人做冷凍既舖頭,而所需價錢更要過千大元,據說因要送去美國,運費貴,所以如果師兄所用係一D天價線,不妨一試,但好似我一般用家而言,就⋯
亦老實講,我朋友話超深冷部機係最新機種,德國製造,不過此機設在祖國,所以價錢可以好優惠,對於一般用家即是我,$2000以上既線都值得去做,而平線一來質素提升有限,二來用幾百蚊去做處理,倒不如用幾百蚊去upgrade條線先,等有$再做!

經此一役,都算係小投資大改善,睇來我又要找我個朋友,又要破財了!
LG Oled65C7P
Oppo 203UE
Yamaha RX-A3080
JAS ORIOR GRAND
Earthquake MiniMe P12v2
YS-Audio Symphonies Plus-DX 黑魂版
MC368-B 902

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

就咁凍佢-2百幾度??
d膠會唔會凍壞{:9_419:}

黃金玩家

就咁凍佢-2百幾度??
d膠會唔會凍壞
johnnykut 發表於 2012-9-20 00:12

呢個question & doubt 都有好多人問過,  據答覆話:" 冇事!" ......
    如是我聞.
  雖然小弟我唔懂超深冷工程學,都仲係 doubt & doubt !
billy

鑽石玩家

GaryHo

回復 3# johnnykut

咁又冇喎!
外表絶冇異樣,內裏表現當然

而外表遲D就會有D唔同了,原因係該廠會為處理過既線材印上超深冷既標誌,不是貼紙式既標誌,而係用鐳射技術刻在缐頭上!
Oppo 203UE
YS-Audio Symphonies Plus-DX 黑魂版
MC368-B 902

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  johnnykut

咁又冇喎!

而外表遲D就會有D唔同了,原因係該 ...
garyhsh 發表於 2012-9-20 01:15

咁點都好過剩係一張貼紙既~~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢個question & doubt 都有好多人問過,  據答覆話:" 冇事!" ......
    如是我聞.
  雖然小弟我唔 ...
billymud 發表於 2012-9-20 01:02

頭先google搵到sine既網頁~
原來佢地d蘇肉真係連埋d膠殼一齊凍喎~
http://www.sineworld.com/html/cryo.html

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  johnnykut

咁又冇喎!

而外表遲D就會有D唔同了,原因係該 ...
garyhsh 發表於 2012-9-20 01:15

十五,十六‥‥‥‥十五,十六‥‥‥‥‥十五,十六

鑽石玩家

GaryHo

回復 7# johnnykut

冇錯!
係可以一切冷凍,而sine只係-196c,係上一代技術,不過始終係會有損壞情況,咁當然損壞成本就反映係正常產品價格上啦!
Oppo 203UE
MC368-B 902

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

頭先google搵到sine既網頁~
原來佢地d蘇肉真係連埋d膠殼一齊凍喎~
...
johnnykut 發表於 2012-9-20 01:30

小弟試左一條處理過 JPS 同一條無處理過 JPS 。
D 聲有明顯的分別。
比我比對那些貼紙冷凍插頭同普通插頭時更容易分辨出不同之處。