設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ak2008

[討論] 一萬元的膽機 配 2萬多元的DAC, 是不是頭大身細?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 16# ak2008

我同你差唔多...我都買左唔少野...擺...
線材都有...都未試未整...買野都係樂趣ma
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

進階玩家

我自己而家重悠兒緊係唔係要開始玩CAS ......

因聽CHING講, 重要一部MAC機,
重要用到靚既USB線, 等等價格不菲

但如果用CDP, 我自己又真係好少時間去買CDP,
我自己多數都係在網上DOWNLOAD多......

另外請教下CHING,

如果DAC用到ZODIAC + , 但係我只有OPPO93 做CDP
用93 PLAY, 會唔會發揮唔到部DAC ?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

[quote]咁更加唔駛擔心配搭的問題啦,最緊要你享受「購買」的開心,唔知今次部DAC有冇機會開到聲?  ...
nicknick 發表於 2012-8-22 23:43 [/quote

享受`購買´嘅過程 $_$
nicknick兄你…
真係明白事理
XD

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  ak2008

有人話過訊源係無地方限制, 所以價錢唔係問題.
反之喇叭就要睇地方而玩, 咁就要睇地方+金 ...
ropresident 發表於 2012-8-22 16:26

價錢不是問題的話, 建議樓主考慮dCS Vivaldi.

進階玩家

回復 24# googleli

ching, 你都幾睇得起我哦 ...... {:9_427:}
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

專業玩家

回復  googleli

ching, 你都幾睇得起我哦 ......
ak2008 發表於 2012-8-23 11:14

師兄知你鐘意洗錢姐!一年半載咪半價放翻出嚟law
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 22# ak2008

AK2008兄,

冇MAC機, 用PC+foobar2000+wasabi driver/asio driver唔使錢效果都唔差:-)
唔用CD其實上網已經有好多歌可以買啦, 例如itunes, Hifitrack(有24/96同24/192files 賣啊)
CAS好處係可以高bit files直出去DAC, 又方便; 壞處當然係電腦內多幹擾, 本身設計唔係for audio only
CDP當然質素可以想幾高有幾高(跟價錢),  睇師兄本身想點玩, 如果師兄乜都未有, 會唔會諗下玩Headphone先?
電腦+DAC(有amp part inside model)+headphone已經有得玩, 投資細過玩喇叭, 依家headphone系統質素音效已經非常理想, 2k級數嘅前旗艦喺適當配線同攪攪個電源之下, 效果好到可以嚇一跳.
而且DAC, 線同電可以沿用落喇叭系統, 只要加上amp同speaker即可, keep住有歌聽.
初玩wadia121同Mytek已經好好音效, 而且相較鹿仔對週邊要求冇咁苛刻.(睇下Steventam同nicknick兩個前輩大師兄餵啲乜嘢俾部金鹿:-D

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

價錢不是問題的話, 建議樓主考慮dCS Vivaldi.
googleli 發表於 2012-8-23 11:01

oh, 原來AK2008兄係金主嚟, 咁我講嗰啲唔啱你啦-_-。sorry!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

[quote]咁更加唔駛擔心配搭的問題啦,最緊要你享受「購買」的開心,唔知今次部DAC有冇機會開到聲?  ...
ni ...
edm230 發表於 2012-8-23 10:45

因為樓主之前幾次都係買了都沒開過機,享受了購買的過程嘛。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

free songs and music downloaded from web are found not good enough ... now for CAS I either buy albums for ripping or buy online high quality songs/musics (> 44.1hz...)
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7