設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: CANEEKER

[電源線] 馬爺最新毒品 。。。。。。

進階玩家

煲左一輪,寫多幾隻字。

器材好簡單,只是 MBP>PRE/DAC >ACTIVE

原先用 GT2 時感覺有餘未盡的伸延度,現在出來了,細節更豐富,反應更快,人聲亦更為圓潤,坦白講 $6XX 我覺得超值。

小弟文筆有限,見笑了。

今日路過上去 8 掛一下,好似又冇貨啦,好彩呢次有得玩先。

又見到角落頭處又有個盒插電,唔知係咩,想問又有其他人係處試野,所以走了留下謎團

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 21# CANEEKER

師兄,可否PM我那裹買及甚麼型號。T H X...

見習玩家

師兄,可否PM我那裹買及甚麼型號。

高級玩家

正................

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

聽感如何?

高級玩家

CANEEKER 發表於 2012-8-23 22:27
煲左一輪,寫多幾隻字。

器材好簡單,只是 MBP>PRE/DAC >ACTIVE

睇完咁多CHING REPORT
今日自己中左上去睇
仲入左條入門USB
唔知係唔係老闆非常好人
我買小小野但係問題多多
真係受益不淺多謝曬

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

嚴重關注中,幾多大洋呀師兄?

進階玩家

baki1105 發表於 2012-12-26 17:05
睇完咁多CHING REPORT
今日自己中左上去睇
仲入左條入門USB

人好唔好都好似冇條線咁重要 WOR,條線如何? 貴唔貴?值唔值?相信係大家比較感興趣

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

咁我得閒都要上SSP馬爺度買番條至得!

高級玩家

CANEEKER 發表於 2012-12-27 01:53
人好唔好都好似冇條線咁重要 WOR,條線如何? 貴唔貴?值唔值?相信係大家比較感興趣   ...

CHING我講野一舊舊唔好意思
咁我以一個新仔角度去寫個簡單short report喇
簡單講下我的器材
AV AMP:Pionner VSX822
SPEAKER: Quad Lite
DAC: IFI Idac
RCA: Madison Audio Lap
USB:威馬USB
Source: MBP

小弟剛剛搬完屋冇幾耐買左套5.1
跟住成日上來76睇
睇得多之後,就身痕想玩埋CAS
咁就上各大forum爬下,睇下有乜抵玩先
大家見到我器材LIST就知我budget唔多喇
最後選定左idac,初初聽都冇乜事
因為之前完全冇經驗所以都唔知好定唔好
雖然自己聽個時都覺得差緊D咁

直到上星期PAT PAT痕見到自己部AMP有得玩airplay
咁我就駁來聽下喇,一聽就出事
點解好似仲好聲過部DAC,雖然人聲覺得DAC好D
但係發覺好似airplay感覺有力D同好似聽多左D野咁
個心UN住UN住咁又去爬下文,鎖定左原因可能係出響跟DAC的香雞USB及RCA上

唔洗唸咁多去左MK各大鋪睇下有乜抵買
最後買左Madison條RCA,返到屋企即試
D聲真係好左,起碼好過airplay先個心先舒服返D

但係人係貪心的,上得來多又咁岩比我見到威馬個毒post
第日又再去買埋呢個post主角條USB
同老闆吹左好耐水,最後佢叫我買條入門試下
咁尋晚返到去試,真係估唔到原來可以差咁遠
我只係聽返普通的MP3同一D自己RIP的CD
首首歌感覺都唔同左,有返聽CD感覺
我唔知音色有冇變好,但係真係聽多左好多野
原全冇經驗的我終於都明白各位CHING所講個D多左尾音呀
樂器聲多左係點解,以呢個附出換來的效果原全超值
咁當然我唸條RCA都有好大幫助
之前冇條好USB,用條雞線USB RCA線點叻都冇用
HIFI真係一環扣一環
而家係個腦成日唸可以加D乜去improve

玩HIFI真係好燒錢><
而家我仲等緊部IFI出個部USB POWER
真係一開始左就停唔到咁
打住咁多先,至於威碼的USB呢個價錢我比五粒星 :)