設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: queenielamok

[DSLR 單鏡相機] 加入單反家庭

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  queenielamok

35/2 50.4 50.8 60macro等等全部係定焦,中了定焦毒,普通zoom鏡係吾使睇.除非17-40 ...
hw1723 發表於 2012-8-22 13:21

但我都鍾意影景... 如果用定焦... 好似唔夠wide囉... ...
    17-40L 其實好唔好?... 我聽返來d comment 一半半... 我有個fd話呢支鏡偏暗... 唔夠sharp 喎... 係咪架?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  mike384

15-85光圈細D,但都唔平,如果係我,我會賣18-200出旅行,平時影睇題材帶两叁定焦就OK{:6 ...
hw1723 發表於 2012-8-22 13:26

我試過18-200... 覺得成像比較鬆... 質素好似唔及15-85... 而且又重... 所以最後揀左15-85...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無試過 Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM?
用黎用去我都係覺得呢支最好用
加支長鏡就一機兩鏡, 咩都影到
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

回復  mike384

15-85光圈細D,但都唔平,如果係我,我會賣18-200出旅行,平時影睇題材帶两叁定焦就OK{:6 ...
hw1723 發表於 2012-8-22 13:26

15-85係方便啦, 不過對我黎講, 又貴又兩頭唔到岸(N記有16-85), 所以一直都冇諗.
平時我都係兩支鏡, 384 加多支標準, 早期係35 F1.8, 最近變了做TOKINA 12-24 了, 貪佢夠WIDE~
至於384, TC同支腳就一齊帶的, 不過有時行下公園就384 ONLY啦.
最多係帶多支50 F1.8, 輕輕便便又有F1.8, 不過的確唔夠支35 F1.8好, 都有D掛著佢.
等運到

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無試過 Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM?
用黎用去我都係覺得呢支最好用
加支長鏡就一機兩鏡, 咩都影到 ...
fatkie 發表於 2012-8-22 14:07

咁正?又要上網睇下呢支d資料先...

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

15-85係方便啦, 不過對我黎講, 又貴又兩頭唔到岸(N記有16-85), 所以一直都冇諗.
平時我都係兩支鏡,  ...
mike384 發表於 2012-8-22 14:26

ching你384... 12-24... 50.8... 咁中段個range咪無鏡cover到囉
    我見15-85個range幾好... 影景同生活照都夠... 所以先揀佢...

專業玩家

回復 95# queenielamok

呢支係好野,有f2.8恒定大光圈,但二手都過4000,17-40L二手又係4000幾.我會揀佢,超碼吾玩L鏡二手價高D

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ching你384... 12-24... 50.8... 咁中段個range咪無鏡cover到囉  
    我見15-85個range幾 ...
queenielamok 發表於 2012-8-22 14:43

我中段另有支80-200 f2.8 (冇usm冇is的舊鏡), 不過真係少用, 通常係影人像或function.
另外支17-40...老實講唔係特別靚, 而且係aps-c機度又唔係wide, f4亦唔係咩大光圈, 當真兩頭唔到岸, 同價的話買到tokina的12-24(第一代的二手的話重平, 小弟最近影100樓就係呢支, 或者加錢買11-16 f2.8)
等運到

專業玩家

回復 96# queenielamok

其實師姐而家用住一支鏡,試下Canon自己影出尼是否滿意,或轉會都吾使轉咁多野

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  queenielamok

其實師姐而家用住一支鏡,試下Canon自己影出尼是否滿意,或轉會都吾使轉咁多野 ...
hw1723 發表於 2012-8-22 15:29

轉會? ... 唔係呱... 我無諗過呢個問題喎... 其實有咩係canon 影唔到... 但其他牌子好d架?... 唔同牌子真係咁大分別?