設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tickyluk

[AV擴音機] 4 選1 - denon 2312/pioneer 1122k/ onkyo 616 / yamaha A820

科林玩家

2312 睇戲 ok

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

denon 之前用開,決定轉會試試,onkyo特色自覺不明顯,only pioneer and yamaha 2 pick one!
13號下午去左友城,text jor 1122k and a820,我叫sales哥哥唔好用太好的野,儘量用接近我set野d材料試,

FR:Quad書架仔, Center:Tannoy Sround:infinite喇叭仔 sub:infinite:10“
pOWERCORD : 跟機雞線
喇叭線: sales 哥哥 FR&Centre-diy線,佢話一對几百喔!

先試雅馬哈,變形金剛3一段打鬥,只set左speaker distance,用dts-hd + DSP cinime, 包圍感非常好,定位準確,音場連慣性很強,feel 到d搶聲跟住畫面走,很有投入感!
同1122k比,1122k包圍感一搬,定位ok,連慣性就差很遠,但分析力贏小小,D金屬聲好細緻,不過我個人覺得比較刺耳!I like Yamaha more!

再試埋CD,雅馬哈比p記聲低厚d,深d,感覺p記比較尖和薄!
無辦法,兩個唔同級數,1122k this price not bad!but 雅馬哈好ok with this price!

15號去左tomlee show room!毒氣室因影音展D amp要搬翻來未ready!明日在去埋毒氣室,揾simon哥哥試多次,去馬!希望patick哥唔好毒我2010!

Double confirm! 673 & 773 can HD + DSP out put, but cant change prowe cord!

科林玩家

denon 2312

進階玩家

A 820 ,Cash $ 6380. SSP .Today price .
DCCW 發表於 2012-8-14 12:58

非常吸引, 請問係咪九記?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 29# bennykhb

Ching,多謝你d料,very useful,想問下你之前用物amp, 轉左a820覚得點?希望分享下!thx!

白鑽玩家

LIFE’S GOOD WHEN YOU PLAYMORE

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

A820

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

回復 44# vrb

Yes .

進階玩家

回復 45# tickyluk

唔好客氣師兄,舉手之勞者
其實小弟之前用開既amp 都係安記,對上一部係709,機緣下才換了這部a820,(那就是另一個故事了)
試用左一是期,效果(取向)都幾大分別,小弟木耳覺得,安記個量(音效)大少少,但就有時好似一舊舊,就是缺少了y 記既空間感和連貫性,如果鍾意聽電影效果,我會建議y 記,都幾俾到我驚喜!而820抵玩之處是仲可以自己換電源線,玩法變化大好多!但唔知點解,y 記部amp就輕身d ,唔知同用料有冇關呢?
當然啦,小弟既比較只是入門級數既擴音機,再高級既機就另當別論啦

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 48# bennykhb

Y記定位及連慣性的確做得唔錯,我試過d記同p記,c movie I like y 記氣氛!但想問下聽歌感覺同之前的o記有何分別呢?

進階玩家

回復 49# tickyluk

小弟一直都是用cambridge 陳年cd rca 出o 記av amp 聽歌的,用pure audio mode,感覺是十分不錯的
我知道820 都有一個pure direct mode,但由於在未來網訂的那條新rca未送到,所以仲未試聽過,所以未能比較給予意見,請見諒