設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[顯示器] 新手買LED機的選擇~請各位師兄比D意見~

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新居要買電視,諗著買46 or 47吋,有3d,idtv,掛牆~
都睇電視,打機多,間唔中一家人睇下戲甘(會加media player e.g. himedia 900b)
由朝開到晚,使用率頗高~
睇完一輪之後,有這些心水:

1)Samsung UA46ES700j
畫面,對比感覺好好,色夠尖,功能好似幾多,機身型仔,
雖然畫面味精味對其他人來說可能有小小重,但係我又幾LIKE^^
3D效果幾好~
只係保養果度時常聽到朋友話唔掂............

2)Panasonic L47WT50H
好似係新出嘅,剛剛今日路過Pan shop見到,
一問之下原來係日本PANEL,IPS MON,d色都幾尖,幾靚,
因為唔係同三叔部es7000拍埋一齊睇,
感覺上都好似唔係差過三叔好多,
我最LIKE佢個remote真係幾型仔,
功能唔知道,因為連店員都唔係好講得出,
家中老人家最LIKE嘅牌子,機身外觀都幾正,
就係跟機送一幅3d眼鏡甘大把(唔知瘋記同百記會唔會送多幅?)

3)LG  47LM8600
畫面唔錯,不過好似欠一點點什麼,就係講唔出什麼,比起Samsung差一點(個人感覺),
但係都幾正,最正就係佢個DUAL PLAY,
因為我打機多(只係唔知支援咩遊戲,同埋果兩對專用3D眼鏡(LL&RR)邊度買)
佢個機身外觀好正,
不過感覺上(牌子問題)耐用性都係三部最差(個人感覺,可能我對這牌子唔認識)

各位師兄比D意見小弟呀~我都唔知點揀好@@
主動式怕家庭成員有機會唔慣,
LG都幾好,但係我好怕買左返黎唔夠幾年"係甘先",
壞左叫人整麻煩之餘,屋企人無電視睇重煩~
有無師兄有用LG,可分享用後感嗎?
重有各位師兄知唔知以上三部真正hz數?

多謝各位師解答!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

lg幾好,47"大d, 眼鏡輕d平d
畫質黎講lcd同級分別吾大,contrast sharpness過高
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

使用率高就用 Panasonic 啦 ! 有五年保養 ! 而且新出有彼動式3D !

星級玩家

畫面來說的話,我會選lg, 因為內置isf. 。 因為自己口味係想睇導演想俾我的畫質,太光太暗都係由佢話事。比其他牌子提高光d. 吸引人買,末興趣

進階玩家

回復 2# donw

唔該師兄,我見LG新機質數比之前進步唔小,眼鏡成本確係吸引嘅地方,
師兄知唔知道這三部機真正hz?

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟新居要買電視,諗著買46 or 47吋,有3d,idtv,掛牆~
都睇電視,打機多,間唔中一家人睇下戲甘(會加media pla ...
輝輝~~ 發表於 2012-8-12 20:33

比我會選擇 es7000 個人比較鍾意三叔個外型design 1個字講晒 "型"
靚仔外型加上色彩的確比較鮮艷...所以我會揀 三叔
【苦盡甘來】

進階玩家

回復 3# indesign

師兄係指47ET5H?
個panel唔係日本panel,畫質好似唔知點甘(唔知係咪心理問題)^^"

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果單計3D效果 LG係呢方面的確係比較佔優
【苦盡甘來】

進階玩家

回復 4# Zack_A

唔該師兄~
isf的話係咪只會得一個mode?
e.g.如果覺得個色唔"arm",會唔會有多過一個or多d嘅isf選擇?

星級玩家

回復 9# 輝輝~~

One std isf and customer modes