設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: itoy2008

[軟體討論] AnyDVD HD vs DVDfab

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 10# itoy2008

開頭諗住整好先睇...攪左好耐, 原來係新protech破唔到{:9_424:}
唯有睇碟啦...一開場見又係咁既角度已經想熄機
但碟係手...無理由唔睇架...
睇多十幾分鐘真係好頂佢唔住...好悶....{:9_405:}
人都開心番{:9_407:}

黑鑽玩家

回復  RiceR9

rip都晒時間...
itoy2008 發表於 2012-8-6 10:23

啱, Rip片都己晒時間, 一部i5 Quad Core用佐3粒多鐘去從BDMV folder RIP去比iPad2睇嘅m4v, 1280x720p. 不過純Full Backup, 原汁原味嘅BD Disc 轉BDMV 就1粒鐘搞掂, 仲係舊XP sp3, 3.2GHz CPU. 加多半粒鐘轉iso. 所以用DVDFab純做Backup image.

黑鑽玩家

尋命異能..用左新protech...dvdfab rip唔到
雖然套戲唔要都無所謂... ...
RiceR9 發表於 2012-8-6 10:06

Rip 同 Image Backup係唔同, 置頂有講. 通常Rip未必得, 但full image backup 去BDMV或iso就得.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

AnyDVD HD vs DVDfab

Rip 同 Image Backup係唔同, 置頂有講. 通常Rip未必得, 但full image backup 去BDMV或iso就得.
myblue ching, 請指點下bdmv 同iso其實有咩唔同?
(可post條置頂來睇睇嗎?)

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Rip 同 Image Backup係唔同, 置頂有講. 通常Rip未必得, 但full image backup 去BDMV或iso就得. ...
myblue 發表於 2012-8-6 11:11

總之佢就係破解唔到個protech...轉唔到iso或bdmv檔啦

黑鑽玩家

myblue ching, 請指點下bdmv 同iso其實有咩唔同?
(可post條置頂來睇睇嗎?)

- 發送自我的 iPad  ...
itoy2008 發表於 2012-8-6 11:27

http://www.post76.com/discuss/vi ... page%3D1&page=5

iso係碟嘅image檔, 可直接燒錄出Bluray ROM, 如果唔燒碟, 用WinISO可將iso 爆返開, 入面就係folder型式嘅檔, 有Certificate同BDMV folders. 而戲中最主要嘅movie track就收在stream folder, 叫xxxx.m2ts 檔. 大部份藍光播放機都可以播M2TS 檔, 不過一條一條m2ts track 去Check就非常唔方便,如果要睇埋menu, 就要BDMV成個folder讀. 所以Oppo, P記LX55等好少少嘅BD player都播到BDMV,  至少iso檔就易於管理, 不過D廠商同影音發行商就認為iso檔易於老翻, 唔多LIke, 所以能播iso嘅機多不是大牌子, 且Media plaer 居多.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
itoy2008 + 10 有ching,冇問題:)

查看全部評分

黑鑽玩家

總之佢就係破解唔到個protech...轉唔到iso或bdmv檔啦
RiceR9 發表於 2012-8-6 11:47

咁得意, 一定要試下呢套戲啦, 雖然對呢類戲痲痲.

我都試過一D戲Backup iso無問題, 但Rip mp4去到尾就唔得.

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

咁得意, 一定要試下呢套戲啦, 雖然對呢類戲痲痲.

我都試過一D戲Backup iso無問題, 但Rip mp4去到尾就唔 ...
myblue 發表於 2012-8-6 15:10

唔知依家破到未...我大概上個月頭整....
上網睇....話係新技術, 唔係咁易破

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

啱, Rip片都己晒時間, 一部i5 Quad Core用佐3粒多鐘去從BDMV folder RIP去比iPad2睇嘅m4v, 1280x720p. 不 ...
myblue 發表於 2012-8-6 11:08

點解要咁耐?我都是用i5,轉做mp4祗須半粒鐘,由碟轉做iso也祗是35-40分鐘,但也視乎套片大小,但一般都是咁上下,破blu-ray的保護要時常更新的,就好像最近的海豹特工隊便必須要更新後才可以rip,而且dvdfab rip唔到要用anydvd才可以

評分

itoy2008 + 10 兩樣AnyDVD 同DVDfab都有,正!

查看全部評分

黑鑽玩家

AnyDVD HD vs DVDfab

點解要咁耐?我都是用i5,轉做mp4祗須半粒鐘,由碟轉做iso也祗是35-40分鐘,但也視乎套片大小,但一般都是咁上下,破blu-ray的保護要時常更新的,就好像最近的海豹特工隊便必須要更新後才可以rip,而且dvdfab rip唔到要用anydvd才可以

我用mac機上面嘅pavtube 去rip, 跟同樣行mac嘅handbrake rip片一樣咁上下耐,個BDMV 係隔離部舊XP到,中間行gigabit, 隻bluray 平均三十幾至四十Mb 到。另外套act of valor我用dvdfab 嘅dvd decryptor (唔知係新定舊ver, 兩個月前)backup 之後再用pavtube rip 到無問題,

- 發送自我的 iPad 大板凳應用

評分

itoy2008 + 10 Ching,你mac都有試,正!

查看全部評分