設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: angllewave

[音響配件] 器材中的君子, 地盒的使用報告

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄有試新野既勇氣,值得加分。
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

借問聲地盒係乜原理?同點用㗎?

鉑金玩家

借問聲地盒係乜原理?同點用㗎?
roychong 發表於 2012-8-4 17:39

我都想知!!!!!!!!!!!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 19# Hopong1288

呢個我認同!

佢產品係咪好頂級我唔咁講, 但合理價錢俾到合理甚至slightly更好的表現, 係hifi product中其實算非常之好!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ching 可唔可以post 張插器材的相?想知道你點樣1插3.
cheers 發表於 2012-8-4 11:40

呢個現在有難度~~

其實只是條線插出少少, 其他線末端用多餘的銀喇叭線, 一邊繞另外兩條線, 一邊繞成環狀套上插頭上然後插上去就係咁~

鉑金玩家

回復 21# rockerlam

謝謝! 我見NICKNICK兄玩得咁興奮, 又係網上SEARCH下報告, 全都是正面評價, 加上佢個原理我理解到, 價錢相宜咪試下囉~~

鉑金玩家

我都想知!!!!!!!!!!!
jeansky 發表於 2012-8-4 18:14

只要用GOOGLE, SEARCH地盒, 你會搵到好多REPORT架啦~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CHING 想問下幾錢

plan 緊買農夫既 但手頭上既錢 orz

鉑金玩家

CHING 想問下幾錢

plan 緊買農夫既 但手頭上既錢 orz
gsir 發表於 2012-8-5 01:08

http://www.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&ptid=127245&pid=2029761

限米煮限飯...如果想攻頂既儲下錢, 如果只要效果或者抱試玩心態~呢個地盒係一個選擇

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

「賢者不炫已之長, 君子不奪人所好, 拿來形容地盒的功用就最貼切不過。

和之前的w字logo不同, 今次的名牌 ...
angllewave 發表於 2012-8-4 04:26

很有心的report,「器材中的君子」形容得真好!
我都有在馬Sir舖頭聽過威馬地盒,我相信功用同農夫地盒是相同的,現場聽也肯定有效果,不過沒有同場a/b比較所以不能清楚兩個地盒的分別。
而我覺得地盒的特性也是不能輕易做a/b比較的,因為用開聽開突然斷開會好明顯(冇左佢唔得~),但插番之後要一段時間才回到最佳效果,不一定是一插見效的,所以好難甩掉A插B便能聽出分別,兩者要在同一地方同一setting下插住聽一段日子才可。

我唔知道原來要先搖均內裡的鑛物, 不過反正我的大盒太重我拿不起它來搖,細盒應該可以;entreq的地盒都有講要用一段時間待內裡礦物穩定了才會達致最佳效果。

本身冇地盒的,千零蚊值得入,想玩好D可以考慮換條靚D的地線。
鱷魚夾的設計方便,不過我有點擔心個鱷魚夾會影響了引導個“地”的能力,心理上覺得能直接駁到器材而唔用夾效果會仲好。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F