設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: joeshek01

[CD機] Oppo95摩改

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

ADA 大師,係未好有興趣研究部OPPO95摩改版呢?
SkyGeo 發表於 2012-8-10 12:06
我都係鍾情2 channel.
鐵大師的改法是針對AV的.

不過好有興趣睇下 Peter 點改.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

可能幾差野已經隊冧佢呢?就攞你嗰部行頭關啦!
avlam 發表於 2012-8-10 09:54

咁又唔好咁睇少彼得

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁又唔好咁睇少彼得
leo25 發表於 2012-8-10 12:38

仲有就係佢嗰本相好似蛋撻盒咁大嘅相簿,入面啲名牌機起碼都一球以上,仲要同埋佢啲機一齊影,都唔知係咪假相嚟!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

咁又唔好咁睇少彼得
leo25 發表於 2012-8-10 12:38
我都相信 Peter 是重點出擊的人, 無關係的零件他不會換的.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2012-8-10 12:13
我都係鍾情2 channel.
鐵大師的改法是針對AV的.

原來有個咁既post{:9_437:}

部95 fd度仲用緊,而且又有個fd近排又入左部95 去mod左,
對事唔對人,人地我唔知la
其實我mod完95 效果一定過到20k cdp 效果
有音樂感有層次感,全頻連貫自然,
朋友都有玩2xk cdp,
不過同100k cdp 比,
仲有明顯分別,一比古典就知,
當然掉隻人聲落去分別冇咁大,
但密度,動態,頻寬,
100k 有佢優勢

ps:  我工作接觸到100-200k cdp , 唔會亂up,仲a/b test 過,
不過我可能自己功力低,mod得屎,改成批野都谷得咁少呢。
我相信peter 兄有咁實力開店做牌子多年,
一定有過人之處,相信有其水準,大家又可以去聽下,
人人心中把尺又不同呢
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鑽石玩家

鐵心心 發表於 2012-11-24 23:26
原來有個咁既post

部95 fd度仲用緊,而且又有個fd近排又入左部95 去mod左,

多謝大師指正, 小弟學習了. 希望大師不要見怪小弟亂嗡24.

至於點解我夠胆話Peter 是重點摩改的.... 因為我開來看過.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2012-11-25 07:37
多謝大師指正, 小弟學習了. 希望大師不要見怪小弟亂嗡24.

至於點解我夠胆話Peter 是重點摩改 ...

小弟都係慢慢試慢慢聽,過中改良學習,不是什麼大c,

小弟心得係唔洗一定用晒貴料,唔洗一定所有位置都改,
反而講夾同配,事前了解器材取向,
再由自己認為好的方向改良,
但因人人對聲音感覺同經驗不一,
因面也有很大變數,
我覺得要要求平衡客觀的方向,
再平衡好三頻為基本,
音色,音質,音場也是之後的事了
而且各牌子零件也有自家性格,
到最後音樂和音響收養決定了出黎的效果
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鑽石玩家

鐵心心 發表於 2012-11-25 14:15
小弟都係慢慢試慢慢聽,過中改良學習,不是什麼大c,

小弟心得係唔洗一定用晒貴料,唔洗一定所有位置都改 ...

學習了.
謝謝師兄.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Peter 話媲美over 1至200K 嘅CDP.