設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ming

[高清播放器] 我都買條CAT7線 試吓係咪咁神奇先

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 9# davisybw

厚身好.可去HI_FI區找到分析
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

科林玩家

回復  ming

好嘢,ming sir 試線
我都想知有幾勁
allenyu 發表於 2012-7-27 20:01

我見 2M ($70)
如果 Ming sir 試過話正,都可以考慮買條玩下

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ming

MING師兄
我自己用後就很滿意.慢慢地影像都清了.
初頭都以為錯覺.後來行近少少TV.發覺
少了 ...
malretep 發表於 2012-7-27 20:58

多謝指教

其實粗和幼都無咩分別 我指網絡速度 唔知影音有無分別
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

今日終於試了

我覺得同cat6無咩分別

可能我d設備差 試不到cat7的真正功力
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

oh~~失望tim

科林玩家

今日終於試了

我覺得同cat6無咩分別

可能我d設備差 試不到cat7的真正功力 ...
ming 發表於 2012-7-28 19:46

Ming sir

E+ 用緊 Cat 5e,原本計劃 >>> Cat7,睇完你 comment,咁由 Cat 5e>>>Cat6a有無DD改善效果
Cat 6a UTP 3M($60)

1萬

黑鑽玩家

cat5E上cat6 速度一定有改善 不過都取決於網絡設備
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

鉑金玩家

ming sir, cat7線如何啊?

1萬

黑鑽玩家

ming sir, cat7線如何啊?
ihmcjacky 發表於 2012-7-29 01:35

我由switch去N3 速度與cat6差不多
聲係電視出 不知好壞
畫同以前一樣 40”sony ledtv

Router去電腦去switch去nas和player
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

跟本唔會有乜分別. 我當真係有分別, 我地公司用係server果d 一條cat 6a 行10G network 一條都2-3佰蚊, 老實講呢條so call Cat 7, 雖然係flat cable, 但咁幼, 同條cat 5差唔多 (見圖,  你睇下cat5 同 cat6a 比),  $120條真係side 氣啦, 更何況我真係完全唔會覺有分別, Cat幾多 係指可以行到的bandwidth, 行到幾多個mhz, 易唔易俾人干擾同埋cable之間點做shielding之類. 即係打個比喻, 你架係Jazz最快係行到100km, 我俾條公路你係極速可以行200km, 你可以用盡嗎?

行唔行光纖又係得淡笑, 你知cable同光纖o既分別係乜? 係bandwidth 同latency, 第1, 你家用D 設備跟本行唔晒1條cat5e d bandwidth, 你屋企有10G 設備先講, 莫講話要用cat6a, cat7, 光纖 Cable. 第2 lantency 問題, 你就算全程用晒光纖上網去到寬頻供應商總機樓咁遠distance都係快幾個ms, 你屋企得個1-2M條線轉左用光纖, 跟本唔會睇到快, 但用左光纖最大唔好係唔可以屈, 以香港地細, 個櫃入面又多設備屈到條光纖一D都唔奇, 所以變左只會增加死的機會. 所以我不嬲都唔認同pXXw的光纖到戶的廣告, 講到好似用左光纖會飛咁, 唔識果D咪俾佢大到羅. 我覺得光纖到樓下機房已經足夠, 樓下機房入戶用返線會好d. 我地都係用係公司 server fibre disk 果D先行光纖, 仲要係point to point, 就算行LAN果D都係Cat 6A, 就係因為光纖佢易斷, 好易俾D人整野經修無啦啦整斷左.

各份影音老友唔好下下羅影音果套用落電腦, 咁做只會送多D錢俾D無良奸商出埋D咁o既產品黎扼錢. 話有分別果D, 老實講俾我都會咁講, 俾著我用左100幾200蚊買左條線返黎, 俾我都會"型"住條線勁D啦, 所以係心理作用多.

上面係Cat5, 下面係Cat 6a

上面係Cat5, 下面係Cat 6a

評分

參與人數 3威望 +16 收起 理由
checkq + 3
ant + 3 絕對認同
ikkjr + 10 Good explanation :)

查看全部評分