設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ac100

[電源線] 想揾條pc比部 Eso X 05

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝!大家咁話.  唸左幾日終於忍唔住.另外我想問你個鐘會SET frequency去44.1 or 176.4? ...
ac100 發表於 2012-7-26 17:10

經過個多星期經驗,44.1會比較自然啲,176.4就比較立體,有人工打磨過嘅光輝,令到每件樂器都“立立令”,所以我會用176.4,而88.2就在於兩者之間。

進階玩家

76 榮譽忠義勲章

Trinity

Trinity
回復 11# jackt

師兄我都覺 176.4好D,不過我不知不覺已經由OCX換左TRINITY .本來買左ocx.不過好不幸買左返黎2日不知為何自動死機,好似跳fuse咁就開唔到.之後攞返去解毒又無貨換.因現貨賣晒.跟住又不知不覺比左錢upgrade左trinity.不過都係無現貨,不過佢地好好人借左部display比我玩住先到有新貨才送貨幫我換返!不過我upgrade好主要原因都係因為個樣.另外師兄我現左又煩緊條鐘線.因現左用緊條幾舊水DIY.想買係好D.不過又唔想買錯.有無好提議

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

我個人就比較喜歡44.1,自然,人性,感情度也較升頻好。
升頻就HiFi感較好,但減小了欣賞音樂的完素。
YBA +  Fischer & Fischer

進階玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 13# ckw3031

其實我都係會不停咁轉,睇下隻碟用邊個感覺好D.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 12# ac100

依家用緊條Analysis Plus嘅Digital Crystal,因為冇得比較,所以都唔知好唔好,另外仲等緊條黑貓線游水過離。

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 14# ac100

你多D用古典音樂去試,留意下升頻後,D樂器細節,尾音,微動等有否被cut了,即係樂器立立令,
但當用整隊交響樂團的角度去聽時,如冇了這些樂器細節時,整首曲目就會冇乜氣氛及感情,好似唔連貫咁,
即我所講的音效好,但冇了聽音樂的元素。
YBA +  Fischer & Fischer

進階玩家

想揾條pc比部 Eso X 05
hi c hing
試下呢條VOODOO Super Tesla SE Powercord
我部ESO SA60 由VOODOO Crystal Vajra Powercord 升級上去,一插唔捨得除
格離台,二手有條,OVER少少筆直,可以試下