設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tontontony

新手分享 (2010年再次變身UPDATED on P1 - PAN + MK)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

tontontony 師兄, 玩AV一步步來(中毒), 切勿急進,
我個人意見
基本一, 先將後置上牆或上腳架 (無咗個盒及個架,地方都大咗)
基本二, 前中置喇叭及十仔加腳(唔洗開聲時聽到個喇叭與櫃或地下嘅諧震聲)
基本三, 電視可以嘅話最好上牆(櫃面可以有更多空間,中置可上櫃面,音色可以開揚D聽落都舒服啲)
另外如果你想套至愛(包括TV)保養得好<電源濾波器>是必需,而且可令你的器材更穩定
其他線材,配件及器材可以慢慢來

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都仲諗梗買 腳架 放後置好 還是 上牆好~但如果上牆 又會有條線好明顯 由天花拉落黎~ (因 speaker 線我裝修時安排左可以由下至上 或 由上至下 都得) 而且掛牆後~對 speaker 向前~而我將 sofa 貼牆身~會唔會 冇咁好聲呢?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

tontontony兄,你仲末試D位咩

星級玩家

23# ckman0302
其實未架~~不過想用 腳架咋~唔駛鑽窿嘛~~而且我 sofa 貼牆~我想將 sur-round speaker 對住張 sofa~

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

後置我想好似 rx79g 兄 你咁用 "坐"咋~我過2日就去買架啦~ 另外,前置用klipsch 果d 原裝膠腳頂住先 ok 唔ok呢? 如果唔 ok 買 腳仔多數幾錢呢?
前置前唔到上櫃面呀~唔夠深呀~
我隻 十仔 都用左原裝跟黎果d ...
tontontony 發表於 2009-5-13 09:55

用住先啦, 由原裝開始再買其他嘢, 見D器材一步一步UPGRADE會開心D(我都喺咁)

高級玩家

C-HING後置要用腳架嗎?我間唔中都會過深圳華強北睇嘢,那裡的東西有些都比較平,例如SUB仔腳釘成個五蚊銀甘大連釘墊都係20蚊人仔就我覺得幾底,要幫手就通知我!

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

試咗D位先啦,再決定用腳架定掛牆,唔先日後覺得唔好後悔嘛!另外D線同補品可以安定之後慢慢再加返都未遲
23# ckman0302
其實未架~~不過想用 腳架咋~唔駛鑽窿嘛~~而且我 sofa 貼牆~我想將 sur-round speaker 對住張 sofa~
tontontony 發表於 2009-5-13 22:09

星級玩家

但係連腳架都冇~點試呢? 如果好似我 e+ 咁都仲可以仿 腳架~但掛牆真係唔知點試?
teddyc1010 唔該曬你先~~你搵到有好野都通知我地喎~~

鑽石玩家

我試方法係張兩張凳放係sofa面加D書再放喇叭係上面試向吓前呀,向吓左右呀,向吓後面打牆反彈呀仲要試唔同高道,有D資料你睇下有冇用  轉貼自:http://www.audionet.com.tw/2001.8/commendable/look-20020207.htm 喇叭擺位完全圖解!  文╱陸怡昶
但係連腳架都冇~點試呢? 如果好似我 e+ 咁都仲可以仿 腳架~但掛牆真係唔知點試?
teddyc1010 唔該曬你先~~你搵到有好野都通知我地喎~~
tontontony 發表於 2009-5-14 01:09

進階玩家

セ都無用, 至緊要加番部BDP..咁先係高清