設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

利用 RoomEQ 幫助 subwoofer 擺位

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Frequency Response係咩意思?
理論上﹐同一個牌子同model的subwoofer性能是一模一樣。完美的subwoofer理論上
每一個頻率發出的聲壓都是一樣。例如在output 75db的時候﹐圖表顯示出係一條75db水
平的橫線.

但很多東西對聲音的反應都唔同﹐有些材料會吸收低頻﹐有些會偏向吸收高頻。凹
凸的表面會散射聲音。每一個人屋企的擺設都唔同﹐例如梳化的位置﹐材料﹐大少
都可以影響聽出來的效果﹐甚至係一個毛公仔都會對聲效有細微反應。當每個細小
的改變加起上黎就會有千變萬化的分別。

相信有唔少朋友唔知點擺個subwoofer先係最好﹐當然最簡單係聽聲收貨﹐但可以用
科學一點的方法去幫助。有些擺位太差﹐基本上用什麼EQ都無用。

今次的例子是用下面的器材幫助:
有RCA output的聲壓計一個 - $300-600
有line-in / line-out的電腦一部
3.5mm頭去紅白RCA線兩條 - $30-100 (視乎幾長)
RCA Female <> Female插一個 - $5
RoomEQ software - Free

使用方法請參考 http://www.av100fun.com/viewtopic.php?f=21&t=59650

結果:
位置1 - 廳的左面
70-80Hz呢一段drop到無﹐呢個擺位當有聲係呢個range會差唔多聽唔到聲﹐效果是
不能接受。不論你點扭phase都好﹐結果係唔會改變。

位置2 - 廳的右面
三個位置有peak (21Hz, 45Hz, 110Hz) 而dip的地方消失了。呢個情況低頻會有唔
連貫的感覺﹐有機會聽到時大時細的聲效。但沒有dip的關係﹐呢個位置比剛才的好
得多。

RoomEQ可以幫助到你搵一個比較好的位置放subwoofer﹐之後就靠Subwoofer同AMP的
EQ去做出一條平坦一點的curve。有經驗的朋友可以自行按平那三個peak同拉高dip的
地方﹐之後再用RoomEQ去試試。

Audyessy EQ後
高出的地方拉平了﹐出來的聲效理論上效果會較好。有朋友未
必喜歡﹐實際上auto setup係有一定程度的幫助。

當大家有得揀位的時候可以利用少少時間試試唔同地方﹐充分發揮你subwoofer的表
現﹐效果會俾你加補品更加顯著。

評分

參與人數 15威望 +42 收起 理由
sam12345 + 9 精彩Report
smith14 + 2
Einstein + 4
ckman0302 + 1
timmywan + 1
jessica + 3 好正的教學
polong + 1
post76funfun + 1
hintel + 4
BeiBei + 3
ikkjr + 3
wil-wil + 4
avmilk + 2
lemonstar + 2
maner394 + 2

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

資質有限.......睇完都唔明
不過真係唔該晒咁詳盡教導

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

我之前的 SB12+ 初初買又來的時候,
都有玩過下呢個 RoomEQ Software,
的確有少少幫助,
但仲有野唔明, 有機會見面時真係要請教下 alzard兄.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

very nice sharing, thanks!
但想知應該點駁法?
"3.5mm頭去紅白RCA線兩條 - $30-100 (視乎幾長)
RCA Female <> Female插一個" <--- 呢2樣係點用? 边度駁去邊呀?
唔該曬!

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

又係呢D嘢

不過真係唔該晒咁詳盡教導X2
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇左嗰邊既相片同文字, 都唔知邊條線打邊條線~ 又唔知點插法~
自問太蠢, 真係要圖文並論先明

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

1# alzard

好正的教學
够科學化

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇左嗰邊既相片同文字, 都唔知邊條線打邊條線~ 又唔知點插法~
自問太蠢, 真係要圖文並論先明
lemonstar 發表於 2009-5-12 22:37

先參考這圖, Left那條是optional

(LFE個條唔使理﹐只要確定個AMP連住個subwoofer就OK)

下面是online help﹐可以花點時間慢慢看。我都前後搞了幾個小時才OK。
http://www.hometheatershack.com/ ... ingstarted.html#top

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wil-wil + 2

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

有張graph大家可能容易明白 ,有少少吾合比例 大家見笑

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
wil-wil + 2

查看全部評分

TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A