設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ming

[線材] 請介紹IPOD去AMP的接線

進階玩家

AOL 18AWG DIY 四絞

ScreenHunter_01 Jul. 19 14.50.jpg
My player

ScreenHunter_02 Jul. 19 14.51.jpg

My Amp

ScreenHunter_03 Jul. 19 14.51.jpg
Tv : Panasonic 65 VT50 NX60-810
Speaker : KEF X300A

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我識整就唔使買啦

我都係ipc駁71a
不過我唔係用shure耳機
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

進階玩家

回復 12# ming

http://hk.user.auctions.yahoo.co ... mp;o1=a&at=true

Hope can help you, this guy is good.
Tv : Panasonic 65 VT50 NX60-810
Speaker : KEF X300A

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ALO其實有名係因為歷史因素,佢同RWA合作最早個批出IMOD,因為IMOD要專用LO DOCK,而且用了LO DOCK就要用AMP,用AMP就要用線,所以ALO也順理成章出線。早期ALO的線其實是Jenalab的出品,後來ALO似乎改了配方,研發了自己的線,因為IMOD及Portable amp的興起,而且ALO在美國本土之地理,令其成為明星廠

ALO現在也有散線賣,也有些師傅在做,比廠線平,至於買那邊呢,過去已有很多討論,兩邊都各有支持,只是買ALO廠線的好處是RESELL VALUE,不過在香港這一點比較微妙

ALO線是否最頂見人見智,他是有名和有質素是肯定,低頻的質素和控制同時有不錯的分析力是其亮點,ALO的線的AWG數字愈細(24AWG VS 18 AWG)愈粗,而同系中比較粗的線聲音會比較好,但也會更硬

如果2000左右價位的ALO,多付一點可買到Crystal cable 的 piccolo / piccolinlo,我覺得會比ALO 2000左右的線的質素好,可視為升級,有關piccolo / piccolinlo兩者的故事及分別,這是另一個故事,但兩者並不是同一東西,如果不了解詳細,耳聽為實之外,我建議去crystal 代理試piccolo的聲音,有個底之後再去比較。

其實還有RAL的過機線,我非常喜歡,但借了給朋友就沒再回來,個人認為是性價比最高的廠線,價格不貴,但購買上非常困難,而且因為某件事其商譽有點問題,我一直想冒險買多條呢...

現在市面上有非常多師傅線,有些質素很高性價比也很好,但也有比廠線C/P更差的存在,畢竟過機線不算難做,不少廠的開始都是師傅DIY,我覺得穩陣的做法是聽了幾條好的大廠線,心裡有個底後,就可以比較易知道那些師傅的龍與鳳

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
WE300B + 8
hemoss + 3 我很贊同

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我見到星際都有好多耳機店賣LOD,你又唔係玩IMOD,咁選擇自然更多,其實LOD既線材同玩HI-FI一樣都好講求配搭,唔好一尾追求牌子....一個好既LOD,佢既角色就好似訊號線咁幫系統調味。

你上番ALO官網,銀色果款係鍍銀線,兩隻款都有做冷凍處理,22awg比18awg係指粗幼度,22幼個18小小,聲會幼細D,ALO呢款鍍銀線我都有用過,聲音唔錯既,但就唔係好多低音,銀同銅既分別你懂的。

而佢銅色銅線果隻款係官網都冇講係單晶銅,可能係普通無氧銅掛,其實如果你唔介意我覺得可以上埋兆萬18樓睇睇,我覺得個老細會專業過耳機店既店員,果到有齊單晶銅、方芯銅、銀、金銀既LOD,試清楚講下價咁,應該唔會跌錢既....

自已用緊既3款LOD都係搵DIYER造的...
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ming

Hope can help you, this guy is good.
hemoss 發表於 2012-7-19 15:56

thanks 睇睇先
亦多謝rockerlam兄指教
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hiyori
好高興係POST76見到CHING你

星級玩家

講真,用果兩三吋既接線,用乜線都唔會太好聲,接線太短令聲音太衝太急。

試下搵相同一條線DIY,一條做1.5M,一條做3吋,一聽就知乜事。

新仔玩家

講真,用果兩三吋既接線,用乜線都唔會太好聲,接線太短令聲音太衝太急。

試下搵相同一條線DIY,一條做1.5 ...
史提芬周 發表於 2012-7-20 02:08

史周兄講得啱,但對我尼亭又要有要求,又要方便既人泥講,都冇法拉,
我都盡量取個平衡,做左條 8 寸長既頂住引先!

新仔玩家

但1.5m唔怕太長嗎?
而且太衝會唔會係關於電阻既問題呢?